Blue Origin verliest rechtszaak tegen NASA en een strijd tegen SpaceX

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos heeft de rechtszaak over NASA’s maanlandercontract met SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, verloren.

Een terugblik: in april heeft NASA SpaceX een gigantisch exclusief contract gegund ter waarde van 2,9 miljard dollar voor de terugkeer van de mens naar de maan. Een beslissing die niet naar de zin was van de directe concurrent Blue Origin. Het ruimtevaartbedrijf van Bezos vocht de beslissing aan bij de rechtbank, wat leidde tot een juridische strijd van enkele maanden.

NASA zou oorspronkelijk twee contracten verstrekken aan drie bedrijven die in de running waren: SpaceX, Blue Origin en Dynetics. Uiteindelijk bleef er, na een verlaging van de NASA-begroting door het Congres, slechts één contract over. Blue Origin betwiste dit contract. In zijn klacht beweerde Blue Origin dat het voorstel van SpaceX niet voldoet aan de strenge veiligheidseisen van NASA. NASA verdedigde zich: toen SpaceX om 2,9 miljard vroeg, vroeg Blue Origin om het dubbele van dat bedrag.

SpaceX en NASA kunnen nu hun werkzaamheden hervatten. Tijdens de rechtszaak moesten ze de activiteiten staken. Het is de bedoeling de Starship-raket te gebruiken voor een terugkeer naar de maan via de Artemis-missie.

Bezos vs. Musk

De twee miljardairs en hun ruimtebedrijven spelen geen spelletje. Zij voeren een open oorlog, van ruimtetoerisme tot een terugkeer naar de maan, via een gemondialiseerd internet door middel van satellietconstellaties.

Onlangs stapte Bezos op als CEO van het het bedrijf dat hem rijk maakte: Amazon. Insiders zeggen dat dit juist was om dichter bij de sterren te komen via zijn bedrijf Blue Origin. Sommige analisten verwachten dat Musk hetzelfde zal doen bij Tesla.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20