Jeff Bezos stapt officieel op als CEO van Amazon

Jeff Bezos heeft maandag officieel zijn rol als CEO van Amazon neergelegd. Hij heeft het technologiebedrijf 27 jaar geleden opgericht in zijn garage in Bellevue, in de Amerikaanse staat Washington. Bezos had de stap al aangekondigd in februari. Zijn opvolger is Andy Jassy.

Bezos richtte Amazon op 5 juli 1994 op als een onlinemarktplaats voor boeken. Dat breidde hij doorheen de jaren uit om zowat alles te verkopen. Hij vormde Amazon om tot een multinationaal technologiebedrijf, dat zich focust op e-commerce, cloudcomputing, streaming en kunstmatige intelligentie. Het bedrijf is een van de grote vijf in de Amerikaanse informatietechnologiesector, naast Google, Apple, Microsoft en Facebook.

Bezos had in februari aangekondigd dat hij als CEO zou stoppen. Hij kondigde ook aan dat Jassy, die Amazon Web Services leidde, zijn opvolger zou zijn. Bezos zei dat hij meer tijd wou doorbrengen met zijn andere projecten, zoals de Washington Post, ruimtebedrijf Blue Origin en filantropie. Samen met zijn broer Mark vertrekt hij op 20 juli op ruimtereis met een ruimteschip dat Blue Origin ontwierp.

Amazon maakte van Bezos de rijkste mens ter wereld. Volgens het magazine Forbes is hij bijna 202 miljard dollar waard. Hoewel hij de topfunctie bij Amazon achter zich laat, zal hij nog steeds een grote invloed hebben. Hij is de grootste aandeelhouder, voorzitter van de raad van bestuur en ook de mentor van Jassy.

Amazon krijgt ook veel kritiek van politici en regulatoren vanwege praktijken zoals technologische observatie, een hypercompetitieve en veeleisende werkcultuur, belastingsontduiking en anticoncurrentieel gedrag. (mah)

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20