‘Amazon vernietigt miljoenen onverkochte goederen per jaar’

E-commercereus Amazon vernietigt in een van zijn Britse magazijnen miljoenen goederen die zo goed als nieuw zijn. Dat concludeert ITV News na eigen undercover-onderzoek. Het gaat onder meer om tv’s, laptops, haardrogers, boeken of mondmaskers.

De ITV-beelden tonen de ‘destroy zone’, of ‘vernietigingszone’, van het magazijn in het Schotse Dunfermline. In stapels dozen worden smart-tv’s, laptops, drones, haardrogers, stofzuigers, hoofdtelefoons, computerschijven, boeken en zelfs Covid 19-maskers klaargemaakt om als afval weggevoerd en vernietigd te worden.

Nochtans gaat het volgens een anonieme ex-werknemer van de site om producten die zo goed als nieuw zijn: ze werden nooit verkocht en zitten in nog in de originele verpakking, of werden geopend en geretourneerd door de klant.

Koele berekening

Waarom worden ze dan naar recycleercentra gebracht of, volgens ITV News, in sommige gevallen gewoonweg gedumpt op een afvalstortplaats? Dat zou volgens de reportage te maken met Amazons zakenmodel.

De handelaars die bij Amazon in Dunfermline hun goederen stockeren, in de hoop ze te verkopen via Amazons platform, maken een koele financiële berekening. Vanaf een bepaald moment wordt het voor die handelaars te duur om onverkochte goederen bij te houden in de magazijnrekken. Het is voor de handelaars goedkoper om ze te laten vernietigen en Amazon helpt hen daarbij.

In een reactie aan ITV News New ontkent Amazon dat er producten gedumpt worden op een stort. Het bedrijf van Jeff Bezos, dat een eigen klimaatfonds heeft, zegt nog te werken aan ‘zero product disposal’, of een distributieketen zonder weggegooide artikelen. Een topman van Amazon UK verklaarde eerder aan ITV dat maar een heel beperkt deel van de producten weggegooid worden.

Lees ook: Recyclage elektronisch afval blijft wereldwijd een grote uitdaging

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20