Klimaatfonds Amazon kan 2 miljard dollar investeren

De Amerikaanse online retailer Amazon heeft de lancering van zijn Climate Pledge Fund aangekondigd. Dat fonds krijgt een budget van 2 miljard dollar voor de ondersteuning van ondernemingen die aan een klimaatneutrale economie werken.

Het budget zou na verloop van tijd mogelijk op bijkomende financiële injecties kunnen rekenen. Amazon gaf echter niet aan wanneer die uitbreiding zou kunnen worden doorgevoerd. Ook over de omvang van de operaties werden geen details verstrekt.

‘Het Climate Pledge Fund moet de ontwikkeling mogelijk maken van technologieën en diensten waarmee Amazon en andere bedrijven over twintig jaar klimaatneutraal kunnen opereren,’ aldus de online retailer.

Amazon benadrukt dat een brede reeks bedrijven mogelijk op een steun van het fonds zouden kunnen rekenen. Zowel grote concerns als kleinere bedrijven zouden voor een samenwerking met het Climate Pledge Fund in aanmerking kunnen komen. Het initiatief zou zich ook tot een grote verscheidenheid aan economische sectoren richten.

Ecologische voetafdruk

Amazon heeft vorig jaar beloofd om in een periode van twee decennia een volledige klimaatneutraliteit te zullen verwezenlijken. Dat lijkt voor het bedrijf echter geen eenvoudige opdracht te worden. Amazon heeft immers een grote ecologische voetafdruk.

Onder meer moet daarbij verwezen worden naar het grote logistieke netwerk dat de onderneming over de hele wereld heeft uitgebouwd. Het vervoer van de pakketten – meer dan één miljard exemplaren per jaar – gebeurt onder meer met vliegtuigen en vrachtwagens, die grote hoeveelheden energie verbruiken en zware emissies veroorzaken.

Daarnaast moet Amazon beroep doen op een enorme batterij servers, die zich eveneens als grootverbruikers van energie opwerpen. Het voorbije jaar is de ecologische voetafdruk van Amazon nog met 15 procent toegenomen. Daarbij moet wel opgemerkt dat de omzet van het concern tijdens diezelfde periode een groei met 22 procent heeft gekend.

Amazon zegt echter al tegen het midden van dit decennium volledig op hernieuwbare energie te zullen functioneren. Daarmee zou het bedrijf vijf jaar voorsprong nemen op de originele planning.

Stichter Jeff Bezos heeft ook nog een eigen Earth Fund.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20