“Beam me up, Scotty”: William Shatner gaat volgende week met Blue Origin naar de ruimte

William Shatner, de acteur die Captain Kirk speelt in Star Trek, gaat op 12 oktober een ruimtereis maken met Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos.

Voor de inmiddels 90-jarige acteur is het een droom die in vervulling gaat. “Ik heb al een hele tijd over de ruimte gehoord. Ik grijp nu de kans om het zelf te zien. Wat een wonder”, zei Shatner in een verklaring. Hij zal meteen ook de oudste ruimtereiziger ooit zijn.

In gezelschap van oudgedienden NASA

Shatner zal zich bij drie andere mensen aan boord van Blue Origin’s New Shepard-raket voegen voor de tweede bemande ruimtevlucht van het bedrijf. De acteur zal onder meer het gezelschap krijgen van Audrey Powers, de vicepresident van Blue Origins. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ook de Australische ondernemer Chris Boshuizen gaat mee. Net zoals Powel heeft hij gewerkt voor NASA. Glen de Vries, topman van de medisch onderzoeker Medidata, vervolledigt het team.

Deze zomer was Bezos zelf aanwezig op de eerste ruimtevlucht van zijn bedrijf samen met zijn jongere broer Mark, de 82-jarige Amerikaanse luchtvaartpionier Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Het gezelschap vloog toen 100 km boven de aarde met een 18 meter hoge raket.

Net zoals bij die eerste vlucht zal de ruimtereis van Shatner ongeveer tien minuten duren en zal hij zich ook bevinden op een hoogte van 100 kilometer.

Captain James T. Kirk

Shatner werd wereldberoemd dankzij zijn rol als Captain James T. Kirk, bevelhebber van het ruimteschip USS Enterprise in de fictiereeks Star Trek. Shatner zei de befaamde woorden “beam me up, Scotty” in een audiobewerking van zijn roman, “Star Trek: The Ashes of Eden.” Sindsdien wordt de slogan veelvuldig gebruikt in de popcultuur.

Leuk weetje: Shatner zal niet de eerste acteur uit de reeks Star Strek zijn die naar de ruimte gaat. Vorig jaar onthulde The Times dat de as van James Doohan, die Montgomery “Scotty” Scott speelde, in 2008, drie jaar na Doohans dood, aan boord van het internationale ruimtestation was gesmokkeld.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20