Jeff Bezos voltooit met succes ruimtevlucht

De oprichter van Amazon vloog vandaag 100 km boven de aarde met een 18 meter hoge raket. Deze namiddag landde hij veilig in een veld in de Amerikaanse staat Texas.

Een grijnzende Bezos kwam enkele minuten na de landing met een gehavende cowboyhoed uit de capsule om high fives uit te wisselen met een horde geluksbrengers die zich naar de landingsplaats hadden gehaast, schetst de Financial Times

bron: isopix
  • Hij werd naar de raket gereden in een elektrische bestelwagen van Rivian – het voertuig dat Amazon wil ombouwen tot het belangrijkste werkpaard voor zijn e-commerce leveringen.
  • 30 minuten voor de geplande lancering is hij de toren naar de capsule opgeklommen.
  • De bemanning van de door Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin gebouwde raket ervoer ongeveer drie minuten gewichtloosheid. De crew had uitzicht op de aarde via gigantische patrijspoorten die door het bedrijf de “grootste ramen in de ruimte” werden genoemd, voordat hun capsule terugdreef naar de Texaanse woestijnbodem voor een zachte landing onder drie parachutes.

Kritiek

De Amazon-oprichter, die – samen met Elon Musk en Richard Branson – kritiek heeft gekregen omdat hij miljarden heeft uitgegeven aan een persoonlijke uitstapje naar de ruimte, meent dat hij zich niet met weinig verheven kinderlol onledig houdt, maar met een heus filantropisch project.

  • “We bouwen een weg naar de ruimte om verbazingwekkende dingen te doen die problemen hier op aarde oplossen”, zei hij voor de vlucht van dinsdag tegen CNN.
  • Hij heeft gezegd dat ontwikkeling in de ruimte uiteindelijk de lasten op de planeet zal verlichten, en beweerde ook dat: “Alle vervuilende industrie zal van de aarde verhuizen, en de aarde zal eindigen als (puur) een woongebied.”

Records

Dit is de eerste ruimtelancering voor een betalende passagier op een raket die volledig is ontwikkeld en wordt geëxploiteerd door een particuliere onderneming. 

Het 10 minuten durende uitstapje was de grootste stap tot nu toe in Bezos’ plan om de mensheid tot beschaving in de ruimte te promoveren.

(jvdh)

Meer