China wil gebruik digitale yuan een boost geven door app uit te brengen

In China geldt er een verbod op cryptohandel. Dat betekent niet dat het land zijn eigen digitale munt heeft opgedoekt. Integendeel, de Chinese overheid zoekt naar manieren om de bevolking aan te zetten om de digitale yuan, oftewel de e-CNY, te gebruiken. Een app moet daarbij helpen.

Ondanks een verbod op cryptohandel werkt China nog volop aan de uitrol van een eigen digitale munt, genaamd de e-CNY. Het gaat hier niet om een cryptomunt naar het voorbeeld van Bitcoin (BTC). In tegenstelling tot de cryptomunten wordt de digitale yuan uitgegeven door de People’s Bank of China (PBOC). Er is hier dus geen sprake van een gedecentraliseerde munt.

Proefprojecten

De e-CNY is nog niet beschikbaar in het land, maar de afgelopen twee jaar heeft China wel al verschillende proefprojecten gelanceerd, waaronder loterijen waarbij mensen digitale munten konden winnen. Die konden vervolgens gebruikt worden om onder meer spullen te kopen in lokale winkels. Ook de Chinese webgigant JD.com nam deel aan enkele proefprojecten. Zo konden de Chinezen op Singles’ Day de digitale yuan gebruiken in de webwinkel. Het bedrijf heeft vorig jaar ook de werknemers gedeeltelijk uitbetaald met e-CNY.

De Chinese centrale bank heeft nu een proefversie gelanceerd van een app voor de digitale yuan in een poging om het gebruik ervan uit te breiden naar meer mensen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC. De app is beschikbaar in China’s Android app stores en Apple’s app store. Met de digitale portefeuille kunnen de gebruikers onder meer de munt gebruiken om betalingen te verrichten.

Tien regio’s

De app is nu beschikbaar in tien regio’s, waaronder de grootsteden Shanghai en Peking. Voorheen konden alleen geselecteerde gebruikers de app gebruiken op basis van een uitnodiging. Maar nu kan iedereen de app downloaden, wat benadrukt hoe China probeert om meer mensen de digitale munt te laten gebruiken.

Volgens een bericht in de app zal de e-CNY binnenkort gebruikt kunnen worden op de Winterspelen in Peking. De PBOC liet eerder al weten dat het tijdens dat sportevenement zowel de lokale bevolking als buitenlandse bezoekers vertrouwd wil maken met de digitale yuan.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20