China verloot 1,5 miljoen dollar als grootschalige test voor digitale munt

50.000 Chinezen hebben samen 1,5 miljoen dollar (10 miljoen yuan) aan digitale valuta gewonnen via een loterij. Daarmee start China één van de grootste proefprojecten voor een digitale munt tot nu toe.

In totaal hebben maar liefst 2 miljoen Chinezen deelgenomen aan de loterij. Zij die geld gewonnen hebben, kunnen de digitale valuta ontvangen en gebruiken via de renminbi-app.

De gebruikers kunnen de digitale munt gebruiken in meer dan 3.000 winkels in een bepaald district van Shenzhen, een miljoenenstad gelegen aan de grens met Hong Kong. De Chinese overheid heeft voor het proefproject de handen in elkaar geslagen met zowel lokale handelaars als grote ketens, zoals Walmart.

Geen cryptomunt

Het proefproject sluit perfect aan bij de ambitie van het land om de transitie te maken naar een cashloze maatschappij.

De digitale yuan is wel geen cryptomunt, zoals Bitcoin. In tegenstelling tot een cryptomunt is er een centrale toezichthouder: de centrale bank van de Republiek China. Voorts is het niet de bedoeling dat de digitale munt bestaande digitale portefeuilles in China, zoals Alipay or WeChat Pay gaat vervangen. China zou eventuele samenwerkingen voor ogen hebben.

China heeft in het verleden al kleine proefprojecten op poten gezet met de digitale munt. Het project in Shenzen is de grootste test tot nu toe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20