E-commercegigant JD.com betaalt sommige werknemers met de digitale yuan

De uitrol van de digitale yuan, ook wel e-CNY genoemd, is in een stroomversnelling terechtgekomen. Na verschillende grootschalige proefprojecten in China schakelt nu ook de bedrijfswereld over op de digitale munt. Zo hebben sommige werknemers bij de e-commercegigant JD.com hun loon in e-CNY ontvangen.

JD.com heeft zondag via een blogbericht laten weten dat het samenwerkt met de People’s Bank of China (PBOC) aan een proefproject met de digitale yuan. In datzelfde bericht zei het e-commercebedrijf dat het in januari enkele werknemers heeft betaald met de digitale munt. Het bedrijf heeft ook e-CNY gebruikt om andere bedrijven te betalen.

Verschillende proefprojecten

China experimenteert al een tijdje met de digitale valuta. Het land werkt al sinds 2014 aan een digitaal alternatief voor de traditionele betaalmiddelen. Dat heeft tot nu toe geleid tot allerhande proefprojecten in verschillende regio’s. Zo heeft China tijdens het Chinese Nieuwjaar bijvoorbeeld 1,5 miljoen dollar aan digitale munten verloot aan 50.000 inwoners.

Li Bo, vicegouverneur van de PBOC, eerder deze maand heeft laten weten dat er nog meer projecten op til zijn. Het is onder meer de bedoeling om de mensen die de Olympische Winterspelen bezoeken kennis te laten maken met de digitale yuan. Tijdens het sportevenement zou het onder meer mogelijk zijn om te betalen met de e-CNY.

Internationale samenwerkingen

China slaat ook de handen in elkaar met andere landen om de lancering van de digitale yuan voor te bereiden. Zo heeft de Bank voor Internationale Betalingen eerder dit jaar aangekondigd dat de PBOC zich aansluit bij ‘Multiple CBDC Bridge’, een proefproject voor grensoverschrijdende betalingen. 

Hoe dan ook maakt de PBOC niet graag de vergelijking met de cryptomunten, zoals bitcoin. Zo is de digitale yuan geen gedecentraliseerde munt. De e-CNY wordt immers uitgegeven door een centrale bank.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20