China zet grootschalige test met digitale munten verder en deelt 1,5 miljoen dollar uit tijdens Chinees nieuwjaar

China is vastbesloten om van de digitale munten een succes te maken. Het land rijgt de proefprojecten met digitale valuta aan elkaar. Tijdens het Chinese nieuwjaar gaat de Chinese centrale bank 1,5 miljoen dollar (10 miljoen yuan) verdelen onder 50.000 deelnemers.

Het is het derde grootschalige proefproject met een digitale munt die China lanceert. Het land heeft al soortgelijke projecten op poten gezet in Shenzhen en Suzhou.

Gratis geld voor 50.000 Chinezen

Deze keer wordt de ‘prijzenpot’ verdeeld over 50.000 Chinezen. Dat betekent dat ze elk 30 dollar krijgen. De deelnemers gaan het digitale geld weliswaar niet eender waar kunnen besteden. Ze zullen het geld kunnen spenderen in een selectie winkels of op de e-commercesite JD.com.

De digitale munten zijn maar geldig voor een beperkte periode. Zo moet het geld uitgegeven worden tussen 10 en 17 februari. Voorts kunnen enkel mensen met een Chinese identiteit deelnemen aan de test. Ook wie een verblijfsvergunning heeft van Hongkong, Macao of Taiwan kan aanspraak maken op de digitale munt.

Digitaal betalen

People’s Bank of China, de Chinese centrale bank, werkt al een tijdje aan de digitale munt. Het is de bedoeling dat de munt op een soortgelijke manier zal werken als de bestaande betaalapps. Dergelijk apps zijn al enkele jaren aan een stevige opmars bezig in China. Alipay en WeChat Pay zijn twee veel gebruikte apps in het land.

De digitale munt waar China aan werkt kunt u overigens niet zomaar vergelijken met de cryptomunten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bitcoin is er wel degelijk een centrale toezichthouder. Dat zou de munt een stabielere koers moeten geven. De afgelopen jaren hebben inmiddels bewezen dat de cryptomunten niet zijn weggelegd voor mensen die op zoek zijn naar een stabiele munt of belegging.

Meer