China ontkent dat een van zijn raketten op de maan zal neerstorten

Amerikaanse astronomen hebben eind januari een stuk raket ontdekt dat naar verwachting in maart op de maan zal crashen. Vorige week werd er gesuggereerd dat de raket van Chinese makelij zou kunnen zijn. China ontkent dit, maar antwoordt in feite naast de kwestie.

Toen de astronomen het stuk van de raket hadden ontdekt, dachten ze dat het om een toestel van SpaceX ging. Bill Gray, die de ontdekking deed, zei vorige week uiteindelijk dat dat niet het geval is. Volgens hem is het een stuk van de Long March 3C-raket die diende als aandrijver voor de Chang’e 5-T1-missie, die in 2014 werd gelanceerd als onderdeel van het maanverkenningsprogramma van het Chinese ruimteagentschap.

Hij kon wel niet met 100 procent zekerheid zeggen dat dat het geval is. Volgens het Center for Near-Earth Object Studies van NASA’s Jet Propulsion Laboratory is het brokstuk wel degelijk afkomstig van een Chinese raket. Een onafhankelijke spectrale analyse door studenten van de Universiteit van Arizona kwam eveneens tot dezelfde conclusie: het object behoort hoogstwaarschijnlijk toe aan de Chinese missie.

China ontkent

Maandag verbrak het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn stilzwijgen om deze beschuldigingen te ontkennen.

“Volgens China’s waarnemingen is het stuk van de Chang’e-5 missieraket de atmosfeer van de aarde binnengedrongen en volledig opgebrand”, zei Wang Wenbin, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

“China respecteert het internationaal recht en zal de ontwikkeling van ruimteactiviteiten op lange termijn veiligstellen en breder overleg plegen met de betrokken partijen,” voegde hij eraan toe.

Andere missie

We moeten wel een belangrijke kanttekening maken bij de boodschap van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder had het namelijk over de Chang’e-5 missie, en niet over de missie in kwestie, Chang’e 5-T1.

De volledige Chang’e-5 missie werd gelanceerd in november 2020. Het verzamelde 1,7 kilogram verse maanmonsters en leverde die in december 2020 af op aarde. Een deel van de raket, gelanceerd door een Long March 5, kwam een week na de lancering opnieuw de atmosfeer binnen. Het betreft natuurlijk geen stuk van deze raket dat op het punt staat tegen de maan te botsen: niemand heeft dat ooit gezegd.

Men zou dus geneigd kunnen zijn te concluderen dat dit een bewuste poging was om ons te misleiden. Het zou dus wel degelijk om een stuk van de Chang’e 5-T1 raket kunnen gaan. Volgens gegevens van het 18e Space Control Squadron van de Space Force zou het bewuste stuk (genaamd 2014-065B) inderdaad opnieuw de atmosfeer zijn binnengedrongen, waardoor het dus in oktober 2015 is opgebrand.

Volgens Bill Gray moeten we de bovenstaande gegevens met een korrel zout nemen. “Het is een voorspelling die is gemaakt een jaar voor de vermeende terugkeer van de raket”, klinkt het. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen zijn dat 2014-065B in 2015 wel degelijk is opgebrand in de atmosfeer.

De astronoom heeft zijn artikel maandag aangepast. Hij bevestigde zijn hypothese opnieuw en zei dat hij nu “goed bewijs” heeft dat het inderdaad het stuk 2014-065B was van de Long March 3C die volgende week op de maan zal neerstorten.

(ns, lb)

Meer