China niet te spreken over Amerikaanse sancties tegen Iran

China is niet te spreken over de Amerikaanse sancties van de VS tegen Chinese bedrijven die nog handel drijven met Iran. ‘We zullen de belangen van de Chinese bedrijven resoluut verdedigen.’

De administratie van Amerikaans president Donald Trump legde Iran nieuwe sancties op na de escalatie van het conflict tussen beide. Maar die zouden China even hard raken als Iran, schrijft de Chinese krant South China Morning Post.

Zo krijgen een aantal Chinese scheepvaartmaatschappijen die Iraanse olie verschepen sancties opgelegd. Dat stelde Amerikaans minister van Financiën Steve Mnuchin op maandag aan de nieuwszender Fox News. Alle landen die handel blijven drijven met Iran zullen afgestraft worden, aldus Mnuchin.

‘Onrechtmatige actie’

‘We denken dat de sancties, of dreigen met sancties, de problemen niet zullen oplossen’, reageerde Geng Shuang, woordvoerder van het ministerie van Buitenlands Zaken op een persconferentie op maandag. ‘Onze samenwerking met Iran raakt niet aan belangen van derden en moet gerespecteerd en beschermd worden.’

‘China spoort de VS aan om de onrechtmatige actie van het afstraffen van Chinese bedrijven een halt toe te roepen. We zullen de legitieme belangen van onze Chinese bedrijven resoluut verdedigen.’

Olie en wapens

China is de grootste handelspartner van Iran. Die laatste levert al een lange tijd olie aan China. Beijing is dan weer een belangrijke leverancier voor wapens en militair materiaal aan Teheran.

Eerder verzekerde Chang Hua, de Chinese gezant in Iran, het Midden-Oosterse land dat het ondanks de escalatie van het conflict met de VS niet van plan is om hun samenwerking op te schorten.

De vraag is of dit geen roet in het eten zal gooien bij de handelsonderhandelingen tussen de VS en China. Op 15 januari tekenen beide het fase 1-akkoord dat eind 2019 beklonken werd. Dan zouden de onderhandelingen over een fase 2-akkoord van start gaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20