Trump grijpt terug naar economische sancties tegen Iran

Als gevolg van de Iraanse raketaanvallen op Amerikaanse doelwitten in Irak, waarbij geen Amerikanen gewond raakten, heeft president Donald Trump economische sancties aangekondigd.

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het tot een Iraanse raketaanval, als vergelding voor de dood van topgeneraal Qassem Soleimani. De Amerikanen hebben hem vorige week vrijdag om het leven gebracht met een raketaanval aan de luchthaven van Badgad.

Gematigde Trump

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif liet eerder op woensdag al weten dat zijn land ‘proportionele maatregelen genomen en afgesloten heeft’. Dat kan duiden op een wens om de zaken te doen bekoelen. Ook Amerikaans president Donald Trump reageert nu relatief gematigd.

‘We hebben het gedrag van Iran veel te lang onbeantwoord gelaten, dat is voorbij. We zullen nooit toestaan dat Iran nucleaire wapens krijgt of mensen blijft doden’, zei Trump. Hij wijst op de kracht van het Amerikaanse leger en zijn grootste wapens, maar ‘die willen we niet gebruiken’. ‘Onze economische kracht moet volstaan als afschrikmiddel’, klinkt het.

‘Grotere aanwezigheid NAVO’

De Amerikaanse president riep de Europese landen verder op om in navolging van Washington uit het internationale nucleaire akkoord met Iran te stappen. Hij drong ook aan op ‘meer betrokkenheid’ van de NAVO in het Midden-Oosten. Daarmee doelt Trump op een grotere aanwezigheid van NAVO-troepen.

Trump meent ten slotte dat Iran ‘gas terug aan het nemen is’. Hij is dan ook bereid om het land een nieuwe kans te geven. ‘Iran kan een mooi land zijn. Wij willen dat jullie een mooie toekomst tegemoet gaan, de toekomst die jullie verdienen. We zijn klaar om vrede te bewerkstelligen.’

 Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20