Iran zet nucleaire deal uit 2015 op de helling, NAVO plant spoedberaad

Iran gaat zijn toezeggingen binnen de nucleaire deal van 2015 terugdraaien. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie, die tegelijk aanvult dat het land wel zal blijven samenwerken met de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Eerder op zondag kondigde de NAVO een spoedberaad aan.

Een woordvoerder van de overheid stelt op de staatstelevisie dat Iran de beperkingen voor uraniumverrijking niet langer zal respecteren. Op die manier staat er geen limiet meer op de hoeveelheid uranium die Iran verrijkt. Ook zal het land dus vrij nucleair onderzoek kunnen voeren.

De overheidsbron geeft wel aan dat deze beslissing teruggedraaid kan worden als de Verenigde Naties zijn sancties tegen Teheran opheft. Maar eigenlijk respecteert Iran het akkoord al sinds mei niet meer ten volle. Er wordt nu al meer uranium verrijkt dan toegestaan.

Het is duidelijk dat de spanningen in het Midden-Oosten steeds intenser worden. Iran toont zich furieus over de acties van Verenigde Staten, zeker na de nieuwe dreigementen van Donald Trump, die 52 Iraanse sites in het vizier heeft voor nieuwe aanvallen. En buurland Irak noemt de Amerikaanse raketaanval een schending van de soevereiniteit. Het land wil de Amerikaanse troep zien vertrekken.

‘Dringende’ zitting

De gebeurtenissen deden Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, een ‘dringende’ zitting van de Noord-Atlantische Raad aankondigen. In de Noord-Atlantische Raad, het belangrijkste bestuursorgaan van de NAVO, zetelen de ambassadeurs van de 29 NAVO-lidstaten.

De ambassadeurs zullen maandag om 15.00 uur bijeenkomen om te overleggen. De gespannen situatie in Irak, Iran, en ruimer het Midden-Oosten, is het voornaamste agendapunt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20