Iraanse topgeneraal komt om bij Amerikaanse raketaanval

Bij een raketaanval op de luchthaven van Bagdad is de Iraanse generaal Qassem Soleimani omgekomen. De Verenigde Staten bevestigen dat Donald Trump het bevel gaf om de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde te doden.

Er werden drie raketten afgevuurd op een konvooi van de pro-Iraanse militie in de luchthavenruimte van de internationale luchthaven van Bagdad. Naast Soleimani kwamen ook Abu Mahdi al-Muhandis, de nummer twee van die militie, en vier andere leden om het leven. Het gaat in totaal om zeker acht doden.

Resten van een brandend voertuig aan de luchthaven van Bagdad. – Isopix

Het Pentagon bevestigt dat de Verenigde Staten achter de aanval zitten. ‘In opdracht van de president heeft het Amerikaanse leger beslissende, defensieve maatregelen genomen om het Amerikaanse personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani te doden’, stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een mededeling.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212924762827046918?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1212924762827046918&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vrt.be%2Fvrtnws%2Fnl%2F2020%2F01%2F03%2Fvs-doodt-generaal-met-haast-mythische-status-in-iran-ontkete%2F

Deze aanval betekent een enorme klap voor Iran, dat al een tijdje op voet van oorlog staat met de Verenigde Staten. Zo kwam het dinsdag nog tot een bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Het ging om pro-Iraanse betogers die reageerden op de dodelijke luchtaanvallen van de Verenigde Staten in het land.

‘Brutale en dwaze actie’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken noemt het een ‘brutale’ en ‘dwaze’ actie van de Verenigde Staten. Javad Zarif waarschuwt dat ‘de moord op Soleimani het verzet tegen de Verenigde Staten en Israël zal versterken.’ Iran houdt straks een spoedzitting om de aanval te onderzoeken.

Ook ayatollah Ali Khamenei reageerde al op Twitter. De Iraanse hoogste leider noemt generaal Soleimani een martelaar en roept op tot wraak. ‘Er wacht de criminelen die zijn bloed aan hun handen hebben een meedogenloze wraak’, klinkt het. Hij kondigt ook drie dagen van nationale rouw aan.

‘Congres niet op de hoogte’

In eigen land loven de Amerikaanse Republikeinen ‘de moedige actie’ van president Donald Trump. De Democratische Partij stelt dan weer dat het Congres niet op de hoogte was van de aanval. ‘Dit brengt zware juridische problemen met zich mee en is een belediging voor de bevoegdheden van het Congres’, klinkt het. Ze waarschuwen voor een escalatie van het conflict.

De olieprijzen zijn vrijdag meer dan 4 procent gestegen in Azië na de aanval op de Iraanse generaal. De prijs van een vat ruwe olie van de Amerikaanse soort WTI steeg 4,3 procent tot 63,84 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20