Kan China wel, zoals Trump beweert, 50 miljard aan landbouwgoederen importeren?

China en de VS hebben het eerste deel van een handelsovereenkomst bereikt. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zal China 50 miljard dollar aan landbouwgoederen importeren. Dat is bijna een verdubbeling van het toppunt in 2013, toen de prijzen nog veel hoger lagen.

In 2013 importeerde China 29 miljard dollar aan landbouwgoederen uit de VS. Dat was het hoogste bedrag ooit. Daarna is het bedrag alleen maar gedaald. In 2017, het laatste jaar waar cijfers beschikbaar voor zijn, lag de landbouwexport van de VS naar China op 24 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse regering.

Twee jaar later zou China zijn import dus moeten verdubbelen. Dat lijkt bijna onmogelijk, zeker als we rekening houden met de prijsdaling van grondstoffen.

Geen duidelijkheid

Maïs kostte in 2012 nog gemiddeld 8 dollar per bundel, ondertussen staat die prijs op 4 dollar. Hetzelfde geldt voor graan: dat ging over dezelfde periode van 9 naar 5 dollar.

China zou dus al heel erg zijn best moeten doen om op 50 miljard terecht te komen. Vrijdag op een persconferentie wilden Chinese overheidsbeambten daarover nog niet in hun kaarten laten kijken. Er zal een uitbreiding van de import zijn, maar het is nog niet duidelijk hoe sterk die is.

De totale export van landbouwproducten uit de VS bedroeg 140 miljard in 2017. China nam daarvan 14 procent voor zijn rekening.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20