“China kan zijn farmaceutische industrie als een geopolitiek wapen inzetten”

De Chinese geneesmiddelenindustrie vormt een bedreiging voor de Europese veiligheid en stabiliteit. Dat heeft Michal Koudelka, hoofd van de Bezpečnostní Informační Služba (BIS), de Tsjechische dienst voor contraspionage, gezegd. Koudelka waarschuwde dat de Europese politici niet de vergissing mogen begaan de Chinese dreiging te onderschatten, zoals volgens hem in het verleden ook met Rusland is gebeurd.

Waarom is dit belangrijk?

Europa kampt momenteel met een tekort aan antibiotica en een reeks andere geneesmiddelen, wat de lidstaten van de Europese Unie en patiënten grote kopzorgen baart. Die crisis wordt volgens een aantal waarnemers onder meer veroorzaakt door een onderbreking in de aanvoer van geneesmiddelen uit China.

Tekorten aan geneesmiddelen: Recent nog werd in Europese apotheken een tekort aan pijnstillers en koortswerende geneesmiddelen (met paracetamol of ibuprofen) vastgesteld. Vooral kindergeneesmiddelen bleken schaars.

  • Er zijn daarom al herhaaldelijk oproepen gelanceerd om in Europa zelf opnieuw een grotere productie van geneesmiddelen te organiseren. “Europa mag voor zijn toegang tot geneesmiddelen niet voor 95 procent van enkele Aziatische landen afhankelijk zijn”, wierpen zij op.
  • “China heeft een gigantische geneesmiddelenproductie”, waarschuwt Koudelka. “We kunnen ons niet voorstellen wat er zou gebeuren als het Aziatische land als gevolg van een internationale crisis of conflict de productie van geneesmiddelen voor Europa zou stopzetten”, 
  • In Oostenrijk werd recent ook al opgeroepen een nationale crisisvoorraad van belangrijke geneesmiddelen aan te leggen. “De beschikbaarheid van levensreddende geneesmiddelen is te belangrijk om het aan het toeval of China over te laten”, luidde het daarbij.

Reserves opbouwen: Het Europees Parlement heeft eerder al gewaarschuwd dat prioriteit moet worden gegeven aan de uitbouw van reserves essentiële en strategische geneesmiddelen.

  • Daarbij werd eraan herinnerd dat 40 procent van de geneesmiddelen die in de Europese Unie op de markt werd gebracht, elders in de wereld werd vervaardigd.
    • Bovendien bleken tussen 60 procent en 80 procent van de actieve bestanddelen van farmaceutische producten in China en India te worden geproduceerd.
    • China is op de Europese markt de grootste externe leverancier van geneesmiddelen. Berekend werd dat China de producent is van 14,3 procent van het totale volume geneesmiddelen dat in de Europese Unie op de markt wordt gebracht, gevolgd door de Verenigde Staten (4 procent) en India (2,4 procent).
  • De huidige geopolitieke situatie moet Europa volgens Koudelka tot grote waakzaamheid aanzetten. “In het verleden werden waarschuwingen van de inlichtingendiensten over Rusland vaak gebagatelliseerd”, beklemtoonde hij. “Dat is een grote vergissing gebleken. Met China mag diezelfde fout niet meer worden gemaakt.”

De relaties tussen China en Tsjechië zijn de voorbije periode gevoelig verslechterd. In China werd immers verontwaardigd gereageerd omdat Petr Pavel, die eerder dit jaar tot president van Tsjechië werd verkozen, inmiddels een telefoongesprek heeft gevoerd met het kantoor van zijn Taiwanese collega Tsai Ing-wen. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en probeert buitenlandse inmenging in het probleem zoveel mogelijk af te weren.

(nd)

Meer