Hoe AI kan helpen darmkanker op te sporen voor het te laat is

Een nieuw onderzoek combineert AI en bloedtesten om vroege opsporing van darmkanker toegankelijker en effectiever te maken. Het DIOPTRA-project – gefinancierd door het Horizon Fund van de EU, het belangrijkste wetenschappelijke fonds van het blok – is net van start gegaan en zal minstens 1.600 deelnemers op acht klinische locaties omvatten en tweeënhalf jaar duren.

  • Dikkedarmkanker blijft wereldwijd een van de meest gediagnosticeerde vormen van kanker. Een van de grootste uitdagingen is het vroegtijdig ontdekken van de ziekte zodat de behandeling het meest effectief is. Traditionele screeningsmethoden, zoals colonoscopie, kunnen invasief en oncomfortabel zijn, waardoor mensen ze vaak vermijden.
  • DIOPTRA wil screening gemakkelijker en breder beschikbaar maken door zich te richten op bloedmarkers die de ziekte kunnen identificeren. Deze niet-invasieve aanpak heeft dus de potentie om de screening op darmkanker in de medische praktijk aanzienlijk te verbeteren, waardoor de deelname aan screening wordt uitgebreid tot andere bevolkingsgroepen dan die welke momenteel worden vergoed.

Uitgebreide screening

  • Eerdere inspanningen op dit gebied werden beperkt door de omvang van het onderzoek – te weinig deelnemers of een te beperkte focus op de biologische markers in het bloed die op kanker zouden kunnen wijzen. Het DIOPTRA-onderzoek is ontworpen om deze beperkingen te overwinnen. Het onderzoek, met 1600 deelnemers op acht klinische locaties in België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Slovenië en Spanje, heeft als doel de screeningsmethode robuuster en breder toepasbaar te maken.
  • AI-stethoscoop in gebruik genomen door 100 huisartsen om hartfalen te diagnosticeren
    Huisartsenposten in Londen en Wales krijgen een AI-hulpmiddel om de diagnose van een dodelijke hartaandoening te verbeteren.

Risico’s vooraf identificeren

  • Het onderzoek maakt gebruik van de kracht van AI om door enorme hoeveelheden gegevens te screenen om niet alleen te identificeren wie er risico loopt op het ontwikkelen van CRC-kanker, maar ook waarom ze dat risico lopen. Door de nieuwste bloedtesttechnologie te combineren met algoritmen voor machine learning, kan DIOPTRA diepgravend onderzoek doen naar factoren die bijdragen aan dit type kanker. Deze factoren variëren van levensstijl en gedrag tot ingewikkelde biologische indicatoren.
  • Het onderzoek richt zich op vier groepen: gezonde mensen, mensen met niet-vergevorderde adenomen, mensen met vergevorderde adenomen en CRC-gevallen. “Dit is een mijlpaal voor het DIOPTRA-project en in het algemeen voor het onderzoek naar darmkanker”, zegt Zheshen JIANG, klinisch coördinator van het onderzoek en R&D-wetenschapper en projectmanager bij het Centre Hospitalier Universitaire de Liège (CHUL).
Meer