Xeos levert revolutionaire tumorscanner aan de VS: “België moet in medische tech niet onderdoen”

Het Gentse bedrijf Xeos, actief in medische technologie, breidt uit. Met een revolutionaire scanner die tumoren tijdens een operatie kan opsporen, trekt het naar de Verenigde Staten. Business AM sprak de CEO van Xeos, Roel Van Holen, over het businessplan.


Beluister hier het volledige interview met Roel Van Holen:


Waarom is dit belangrijk?

De scanner van Xeos is revolutionair te noemen. Tijdens de operatie kunnen beelden doorgestuurd worden naar de chirurg, die direct kan zien of alle tumorweefsel verwijderd is.
  • Van Holen: “Een stuk weefsel dat tijdens de operatie wordt weggesneden, gaat naar de pathologie en dan duurt het een aantal dagen totdat de resultaten bekend zijn. Dikwijls krijgt de patiënt te horen dat men niet al het tumorweefsel eruit heeft gehaald. Onze scanner genereert op 10 minuten tijd beelden, tijdens de operatie. Het instrueert de chirurg, die weet of hij al dan niet nog verder moet snijden terwijl de patiënt nog onder anesthesie is.”
  • “België moet niet onderdoen voor een ander land. Onze technologie is super, we hebben topuniversiteiten. Onze medewerkers zijn allemaal top in hun veld.”
  • “Mijn ervaring leert me dat de Amerikaanse markt sneller en vlotter is. De belangrijkste pion daarin zijn diegenen die daar de scan zullen uitvoeren. We moeten vertrouwen op de mensen ter plaatse om daar onze business te gaan runnen.”
  • “De Amerikaanse markt is heel groot, die we veel uniformer kunnen bewandelen. Dat maakt het wel eenvoudiger in vergelijking met Europa. We hadden niet verwacht dat het allemaal zo vlotjes zou gaan. De ambities is om nu sneller te gaan schalen. Binnen vier maand zullen we up and running zijn”, maakt Van Holen zich sterk.

(evb)

Meer