Belgisch bedrijf zet levende bacteriën in als medicijn: “We kunnen kritische processen beïnvloeden”

Het Gentse bedrijf MRM Health zal levende bacteriën inzetten als medicijn ter bestrijding van bepaalde ziektebeelden. CEO Sam Possemiers legt aan Business AM uit hoe het dat van plan is.


Beluister hier het volledige gesprek met Sam Possemiers:


De essentie: MRM Health doet studies om bacteriën te kunnen gebruiken om ziektes te behandelen. Voorlopig zet het bedrijf vooral in op ontstekingsziekten in de darmen. Over vijf jaar zouden producten op de markt moeten komen.

  • Possemiers legt uit: “De kennis is heel nieuw. Maar bacteriën hebben zo’n centrale rol in ons lichaam dat we heel specifiek op zoek kunnen gaan naar de juiste bacteriën uit gezonde personen. Die ontwikkelen we dan als geneesmiddel voor een hele reeks verschillende ziektebeelden.”
  • “We trachten om met gezonde bacteriën schadelijke bacteriën uit de dikke darm te verwijderen en op die manier de patiënt te genezen. Zo behandelen we een immuun-gerelateerde ziekte met bacteriën. Op dit moment zijn wij de eerste die dit in een klinische context hebben kunnen aantonen.”

Processen beïnvloeden

  • “Op dit moment richten we ons voornamelijk op ontstekingsziekten. In dat kader hebben we net een studie afgerond over colitis ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm. Maar we hebben ook een programma voor de ziekte van Parkinson, waar we zien dat we met gezonde bacteriën heel kritische processen kunnen beïnvloeden, vanuit de darmen tot in de hersenen.”
  • “We gaan nu deze eerste klinische resultaten gebruiken om op volle kracht de finale klinische fase met het product in te gaan. Dus gaan we ons product testen op grote aantallen patiënten, met de bedoeling om binnen dit en ongeveer vijf jaar effectief naar de patiënt te kunnen gaan. En de kennis die we hiermee opbouwen, gaan we gebruiken om onze andere programma’s ook verder te zetten. Om ook die naar de patiënt en finaal naar de markt te kunnen brengen”, besluit Possemiers.

(ns)

Meer