China holt Elon Musk achterna en wil ook herbruikbare ruimteraketten

China gaat herbruikbare ruimteraketten bouwen. Daarmee wil het land zijn astronauten naar zijn nieuw ruimtestation en naar de maan brengen.

De Chinese ruimtevaartindustrie hoopt in sneltempo de verwezenlijkingen van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk te evenaren.

De Chinezen willen een herbruikbare raket ontwikkelen, die van Chinese media voorlopig de naam “New-Generation Manned Launch Vehicle” krijgt. Daarmee zouden de komende jaren astronauten naar het nieuwe Chinese ruimtestation Tiangong moeten gebracht worden.

Tiangong is een Chinees ruimtestation dat momenteel in de ruimte gebouwd wordt. De bouw startte iets meer dan een jaar geleden, op 29 april 2021. In 2022 staan zes missies gepland om modules toe te voegen aan het complex, en tegen het einde van het jaar zou het station al operationeel moeten zijn.

Falcon 9

Net als de Falcon9-raket van SpaceX zal de Chinese raket tijdens het neerdalen op aarde zijn motoren gebruiken om te vertragen. “De raket zou zichzelf besturen en vertragen door pneumatische roeren”, zei Wang Xiaojun, hoofd van de China Academy of Launch Vehicle Technology. Tijdens de landing zou de raket worden opgevangen door een netvormig recuperatiesysteem op de grond.

Alleen de eerste ‘trap’ van de nieuwe Chinese ruimteraket, het onderste deel dat de lading van de raket in een baan om de aarde stuwt, zou op die manier herbruikbaar zijn.

De raket zal een tweetrapsconfiguratie aannemen en een draagvermogen in een lage baan om de aarde van ongeveer 14 ton hebben. De bouw van een configuratie met drie trappen staat ook in de planning. Die uitgebreide versie van de raket zou 27 ton draagvermogen hebben.

Die tweede, grotere versie van de raket zou geoptimaliseerd worden om maanmissies en deep space-missies uit te voeren.

Momenteel gebruikt China voor zijn bemande missies de ‘wegwerpraket’ Long March 2F. Die raket maakt gebruik van giftig, gevaarlijk en duur hypergolisch drijfgas (twee stoffen die spontaan ontbranden wanneer ze met elkaar in contact komen). De nieuwe raket zou daarentegen kerosinebrandstof en vloeibare zuurstof, gebruiken, voortbouwend op motoren die zijn ontwikkeld voor China’s nieuwere Long March 5, 6, 7 en 8 raketten.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20