China hakt in importtarieven

Een nieuwjaarsgeschenk van China: De regering heeft de importtarieven van 859 type goederen verlaagd.

De import van die goederen waren in 2018 goed voor ruim 389 miljard dollar, berekende Bloomberg. De importverlagingen gaan op 1 januari van kracht.

De scope is breed. Diepvriesvarkensvlees staat bijvoorbeeld op de lijst, als reactie op de Afrikaanse varkenspest die sinds dit jaar het land teistert. Maar ook een heel aantal elektronische producten, zoals componenten van smartphones, krijgen lagere tarieven.

Het gaat om goederen van landen die in de Wereldhandelsorganisatie zetelen. Landen waarmee China een vrijhandelsakkoord heeft, genieten in sommige gevallen van nog lagere tarieven. Nieuw-Zeeland, Peru, Costa Rica, Zwitserland, Georgië en Australië, bijvoorbeeld.

Handelsoverschot verlagen

De maatregel is bedoeld om de handelsbarrières te verlagen, zoals Chinees president Xi Jinping ook al aan de VS beloofde. Sinds 2017 is China aan het hakken in de importheffingen op consumentengoederen zoals wijn, babyproducten en whiskey. Zo hoopt het land zijn handelsoverschot te verlagen.

Maar Jinping wil ook de eigen economie een boost geven. Volgens voorspellingen zou de economische groei volgend jaar met 6 procent vertragen. China probeert dit tegen te gaan door de binnenlandse vraag een duwtje in de rug te geven.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20