China schrapt extra heffingen op producten uit VS

China laat de geplande extra heffingen op Amerikaanse producten vallen. Het honoreert zo één van de afspraken uit de mini-deal met de Verenigde Staten van vrijdag.

‘China hoopt, op basis van gelijkheid en wederzijds respect, samen met de VS elkaars zorgen op te lossen en de stabiele ontwikkeling van de onderlinge economische en handelsrelaties te promoten’, staat te lezen op de websites van Chinese departementen en bij de staatsmedia.

Vrijdag maakten beide partijen bekend dat er een voorlopig handelsakkoord was bereikt. De deal houdt in dat de VS stap voor stap de heffingen op Chinese producten zouden opheffen. Er blijven wel tarieven van 25 procent van kracht op 250 miljard dollar aan Chinese goederen.

Fase 1

Als deel van het akkoord zou China de invoer vanuit de VS opdrijven. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zou dat bijvoorbeeld gaan om 50 miljard dollar aan landbouwgoederen. Maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk, gezien de lage grondstofprijzen.

De twee grootste economieën ter wereld zijn al 18 maanden in een handelsdispuut verwikkeld. Deze mini-deal is de eerste fase van een breder handelsakkoord. Trump kondigde op Twitter aan dat hij de onderhandelingen over fase twee meteen wil opstarten. Hij wil dus niet wachten tot na de presidentsverkiezingen in 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20