Heeft het ballonincident de hoop op toekomstige dialogen tussen de VS en China opgeblazen?

De Verenigde Staten en China probeerden voorafgaand aan de heisa rond de Chinese ballon nog hun bilaterale relatie te herstellen. In de plaats daarvan doet het incident net de spanningen toenemen.

Waarom is dit belangrijk?

De VS en China zijn de twee grootste machten ter wereld. Ze zien elkaar als rivalen, maar vermijden liever een rechtstreeks conflict. Toch blijft dat heel moeilijk, aangezien de twee staten andere eigenbelangen nastreven en elkaar wantrouwen. Hoe de betrekkingen tussen beide grootmachten zullen evolueren, is bepalend voor de internationale politiek.

In het nieuws: Normaal gezien was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vorig weekend afgereisd naar Beijing. Plots berichtten de Amerikaanse inlichtingendiensten afgelopen vrijdag over een spionageballon van Chinese afkomst die boven Amerikaans grondgebied was gesignaleerd. Blinken stelde daarop meteen het bezoek uit.

De bredere context:

  • Nochtans werd zijn trip als een zeer belangrijke stap gezien naar een herstel van de Sino-Amerikaanse relatie. Momenteel bev
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20