Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Château Lafite ‘made in China’ is buitengewoon

Logo Business AM
Geen categorie

09/10/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In China zijn de eerste flessen Château Lafite ontkurkt die werden gewonnen uit druiven gekweekt op Chinese bodem. Wijncritici zijn laaiend enthousiast.

In de Chinese provincie Shandong heeft het wereldberoemde Franse wijnhuis Château Lafite Rotschild op 19 september zijn eerste wijnflessen van lokale makelij ontkurkt. Tien jaar geleden bekwamen de Fransen in de regio de rechten om 50 jaar lang 30 hectare grond uit te baten. Daarop werden 250.000 uit de Franse Bordeauxstreek geïmporteerde druivenstruiken geplant. 

De Fransen baten in de regio 1 van in totaal 63 wijngaarden uit. De meeste van die wijngaarden zijn eigendom van de Chinese staat. Maar de kwaliteit van de wijn die men er produceert is op zijn best ‘bedenkelijk’ te noemen.  In de vallei van Penglai kan het huis Lafite nu pronken met wat critici ‘de beste wijngaard van China’ noemen. Een fles ‘Domaine de Long Dai’ kost er omgerekend dan ook 305 euro. Voor die prijs krijg je dan wel een buitengewone Bordeaux, die een smaak van cabernet sauvignon, cabernet franc en marselan bevat.

Chinezen steeds enthousiaster voor lokale wijnen

De ‘Domaine de Long Dai’ werd twee jaar geleden al voorafgegaan door de ‘Ao Yun’. Dat is een Bordeauxwijn van het eveneens Franse wijnhuis Louis Vuitton Moët Hennessy. Die wijn kost 360 euro per fles, al is de productie vooral gericht op de export. In tegenstelling tot het huis Lafite, dat 80% van zijn 30.000 flessen ‘Long Dai’ in China zelf wil slijten. Dat zal weinig problemen opleveren omdat Chinezen steeds meer vertrouwen op lokale wijnen. Zo is de import van Bordeauxwijnen vorig jaar met 31% gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Voor het eerst benadert de verkoop van Australische wijnen in China zelfs die van Franse wijnen.

Lafite-wijn is een favoriete keuze voor namaak. Daarom bevat elke fles een microchip. Die moet uitsluitsel over de herkomst van de fles geven. Een gewone smartphone volstaat om die informatie op te vragen.

De huizen Lafite en Moët Hennessy moeten voorlopig geen nieuwe concurrenten uit Frankrijk verwachten. Château Margaux, een ander befaamd wijnhuis, heeft geen plannen om zich in China te vestigen. Margaux wil ‘de integriteit van zijn wijn bewaken’ door uitsluitend in Frankrijk te produceren.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton