Charles Michel: “Algerije is betrouwbare gasleverancier”

Charles Michel: “Algerije is betrouwbare gasleverancier”
Charles Michel tijdens een bezoek aan Algerije in 2016 — foto: Getty

Algerije is een “betrouwbare partner op energievlak”. Dat was de boodschap van de voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, tijdens een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land op maandag. Maar is dat wel zo?

Waarom is dit belangrijk?

De Europese politiek heeft haar hoop gevestigd op Algerije, de grootste gasexporteur van Afrika en op twee na grootste gasleverancier van Europa, om het tekort in de gasvoorziening aan te vullen. Vraag is of de Algerijnse installaties dat opschroeven van de gasleveringen wel aankunnen, en of het regime wel zo stabiel is als wordt beweerd.

“Gezien de internationale omstandigheden die wij allen kennen, is samenwerking op energiegebied uiteraard van essentieel belang, en wij zien Algerije als een betrouwbare, loyale en toegewijde partner op energiegebied”, zei Michel na een ontmoeting met president Abdelmadjid Tebboune, meldt de website Euractiv.

Nijpende situatie

De energiesituatie op het Oude Continent is nijpend geworden nadat Rusland de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke Nord Stream 1-pijpleiding volledig heeft stopgezet, enkele weken voordat de herfst begint.

Vóór de oorlog in Oekraïne kwam ongeveer 11 procent van het Europese gas uit Algerije, tegenover 47 procent uit Rusland. Algerije, dat ook aanzienlijke oliereserves heeft, levert via pijpleidingen gas aan Italië, Spanje en Portugal.

Algiers heeft de laatste maanden echter een hele reeks hooggeplaatste figuren op bezoek gehad die de gasuitvoer naar Europa willen stimuleren.

Zo ondertekenden in juli het Italiaanse Eni, het Amerikaanse Occidental, het Franse Total en het Algerijnse Sonatrach een overeenkomst voor 4 miljard dollar rond de verdeling van de olie- en gasproductie. Volgens Tebboune zou de deal Italië voorzien van “aanzienlijke hoeveelheden aardgas”. Algiers heeft daarnaast beloofd de gasleveringen aan Rome via zijn onderzeese Transmed-pijpleiding tegen het eind van het jaar op te voeren.

Uitvoer gedaald

Maar volgens de ‘Middle East Economic Survey’, een publicatie van de energiesector van het Midden-Oosten, is de totale aardgasexport van Algerije in de eerste helft van 2022 met 18 procent op jaarbasis gedaald.

“Alleen al de afhankelijkheid van verscheidene Europese importeurs van Rusland maakt het vervangen van deze volumes tot een onmogelijke uitdaging, althans op de korte tot middellange termijn”, stelt het blad. Algerije beschikt gewoon niet over voldoende extra gas om snel beschikbaar te stellen, stelden energiedeskundigen eerder dit jaar al in de Britse zakenkrant Financial Times.

Ze gaven de schuld aan een langdurige stop op buitenlandse investeringen in de koolwaterstoffensector van het land, waardoor deze een beperkte reservecapaciteit heeft.

Autocratisch regime

Daarnaast zijn er ook vragen bij die vermeende betrouwbaarheid van het regime. Tebboune’s voorganger Abdelaziz Bouteflika werd in 2019 door het leger afgezet na een golf van protest. Algerijnen waren de corruptie, de dalende levensstandaard en het autocratische bewind zat. Die protesten hielden een jaar aan, maar doofden uiteindelijk uit onder de gevolgen van de coronapandemie en een hardvochtige repressie van de regering.

“Elke president die het roer overneemt, heeft een beperkte machtsbasis, en wil de moeilijke hervormingsbeslissingen alleen nemen wanneer de inkomsten krap zijn en wanneer het moeilijker is om ze te nemen”, zei Riccardo Fabiani, hoofd van het Noord-Afrika-programma bij de ngo International Crisis Group. “Zodra de olieprijs gestegen is, stoppen zij met hervormingen en beginnen zij geld uit te delen om hun populariteit op te vijzelen”, liet hij optekenen door de FT

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.