CEO van Amerikaanse tak Binance stapt op na drie maanden

Brian Brooks, chief executive van cryptobeurs Binance.US, heeft aangekondigd dat hij na slechts drie maanden terugtreedt uit zijn functie bij de onder vuur liggende crypto exchange. Hij noemt “verschillen over strategische richting” de reden van zijn vertrek.

Waarom is dit belangrijk?

Het gaat niet goed met cryptobeurs Binance – en dat is zacht uitgedrukt. Brooks’ plotselinge vertrek komt op het moment dat de grootste cryptobeurs ter wereld onder het vergrootglas ligt van financiële toezichthouders in onder meer het VK, Duitsland, Japan en Hongkong. Bezorgdheid over lakse consumentenbescherming en witwaspraktijken liggen aan nogal wat repressieve maatregelen ten grondslag.

In een tweet schreef Brooks, eerder tewerkgesteld bij de Amerikaanse toezichthouder op het bankwezen: “Ik laat jullie weten dat ik ben afgetreden als CEO van Binance.US. Ondanks meningsverschillen over de strategische richting, wens ik mijn voormalige collega’s veel succes. Spannende nieuwe dingen in het verschiet!”

Brooks diende tot januari van dit jaar als waarnemend comptroller of the currency in de Trump-administratie, voordat hij in mei aan het roer kwam te staan van Binance.US. Voor zijn emplooi als banktoezichthouder was hij dan weer de chief legal officer van Coinbase, die andere cryptobeurs.

Changpeng Zhao

Verhoogde aandacht van financiële toezichthouders wereldwijd hebben een aantal traditionele financiële dienstverleners en investeerders ertoe aangezet om de banden met de beurs te verbreken. Ondertussen heeft de beurs maatregelen genomen om het aanbod van bepaalde risicovolle derivatenproducten te beperken en extra waarborgen toe te voegen voor detailhandelaren in sommige regio’s.

Brooks heeft in het verleden gezegd dat hoewel Binance.US en Binance.com een gemeenschappelijke meerderheidsaandeelhouder hebben – Changpeng Zhao – ze onafhankelijk opereren. Hij heeft ook gezegd dat Binance.US technologie van Binance.com in licentie heeft.

In een interview met Forbes vorige week, zei Brooks nog dat hij van plan was om te zorgen voor een grotere onafhankelijkheid tussen de twee door meer bestuursleden toe te voegen aan de Amerikaanse groep zonder een band met Binance.

In een verklaring die ook op Twitter werd geplaatst, zei Zhao, die zowel chief executive van Binance.com als voorzitter van Binance.US is, dat het ontslag geen invloed zou hebben op de klanten van Binance.US. Hij voegde eraan toe: “Ik blijf vertrouwen in de activiteiten van Binance.US en haar inzet om haar klanten te dienen en te innoveren. Binance.US is klaar om te blijven groeien en de toekomst van financiën mogelijk te maken.”

Zhao zoekt echter ook een opvolger… voor zichzelf.

Lees ook: Britse Binance-ban: geldopnames van ’s werelds grootste cryptobeurs bevroren

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20