Binance-CEO gooit de handdoek in de ring en zoekt opvolger

Binance-baas Changpeng “CZ” Zhao zoekt een vervanger die weet hoe om te gaan met overheidsregulering. De cryptobeurs werd al wekenlang in het vizier genomen door regeringen die het bedrijf willen kortwieken.

Waarom is dit belangrijk?

CZ geeft een duidelijk signaal aan de cryptowereld: regulering is er om te blijven, en je kan maar best meewerken. Nadat Binance in verschillende landen het doelwit van hardhandige regulatie werd, ziet de stichter en CEO zich genoodzaakt om een opvolger aan te duiden die wel kan omgaan met de nieuwe realiteit van autoriteiten die cryptobedrijven beperken.

De job van CEO van ‘s werelds grootste cryptobeurs staat zo goed als open. Tijdens een virtuele conferentie met een Thaise bank, besprak Binance-stichter en CEO Changpeng “CZ” Zhao de mogelijkheid van een beursgang voor de Amerikaanse tak van zijn bedrijf. Wat we echter niet hadden zien aankomen, is dat CZ hintte dat hij een vervanger wil rekruteren.

“Op dit moment ben ik op zoek naar een ervaren persoon met een sterke achtergrond in overheidsregulering en compliance die de hele organisatie kan leiden. Misschien kan die persoon zelfs de nieuwe CEO van Binance worden”, zei CZ.

“Ik denk niet dat ik de juiste persoon ben”

“Ik ben een techondernemer en heb het bedrijf de laatste vier jaar geleid en dat ging goed. Maar nu moeten we door deze nieuwe fase geraken”, gaf CZ ook nog aan. De Binance-baas verwijst daarmee naar de talloze overheden die de beurs reguleerden omdat bepaalde “swaptokens” die daar te koop waren, toelaten om “synthetische aandelen” te kopen. Dat zijn cryptoachtige versies die de koers van een aandeel volgen, maar niet erkend worden door het bedrijf van de oorspronkelijke effecten.

“Ik denk niet dat ik de juiste persoon ben om ons hier doorheen te loodsen. Ik denk dat iemand met een sterke voorgeschiedenis met regulering beter zou passen”, besluit CZ.

Binance huurde de laatste maanden verschillende mensen in om beter het hoofd te bieden aan de golf van reguleringen. In april werd Brian Brooks, een voormalige Amerikaanse financiële toezichthouder, aangenomen als CEO van Binance US. Daardoor bleef Binance in de VS grotendeels buiten schot van de autoriteiten.

Waarom is Binance een doelwit?

Een financiële toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk vertelde de cryptosite Decrypto dat de Britse autoriteiten een “groot probleem” hebben met het feit dat Binance geen hoofdkantoor heeft.

Het overgrote deel van de medewerkers van Binance werken van thuis of beschouwen zichzelf als “digital nomads”, die rondtrekken en enkel een wifiverbinding vereisen om hun job te doen.

Ook de overheden van Italië, Japan en de Kaaimaneilanden lusten Binance niet. Daar werd de cryptobeurs in sommige gevallen zelfs verboden. Ook in ons land zag Binance zich genoodzaakt om vanaf 7 juli stortingen via SEPA-betalingen op te schorten.

(evb)

Lees ook: 5 zaken die u moet weten over cryptomiljardair en Binance-oprichter Zhao ‘CZ’ Changpeng

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20