De afgelopen jaren zijn niet bepaald vlekkeloos verlopen voor Airbnb. Het internetplatform kreeg rake klappen tijdens de coronapandemie. En hoewel dat uiteindelijk vrij goed afliep voor het bedrijf, wordt Airbnb nu geconfronteerd met nieuwe uitdagingen.
In het nieuws: Brian Chesky, de medeoprichter en CEO van Airbnb, erkent in een interview met Bloomberg dat zijn bedrijf de voorbije jaren veel problemen heeft gekend en dat hij en zijn teams kleine verbeteringen hebben doorgevoerd in een poging om het tij te doen keren, zonder succes.
- “We hebben de fundamenten van Airbnb nooit helemaal opgebouwd”, klinkt het. “Er waren vier pijlers, terwijl we er tien nodig hadden.” Dat probeert hij nu te veranderen.
“We moeten ons huis op orde krijgen. We moeten ervoor zorgen dat de aanbiedingen fantastisch zijn, dat we een geweldige klantenservice bieden en dat we betaalbaar zijn. En ik heb tegen ons team gezegd dat we weer spannende nieuwe dingen kunnen maken zodra we die fundamenten hebben verstevigd.”
Moeilijke jaren
Terugblik: De populariteit van Airbnb is gestaag gegroeid sinds de oprichting in 2008. Het platform is in veel landen aanwezig en veel reizigers doen daar een beroep op om een slaapplek te vinden.
- Maar in de loop der jaren kwam het bedrijf voor enkele uitdagingen te staan, waaronder de coronacrisis.
- Airbnb kreeg te maken met een explosie van annuleringen als gevolg van de reisbeperkingen. Dat leidde tot grote financiële problemen.
- Daarna keerde de situatie om: boekingen voor lokale vakanties explodeerden. Telewerken en de diversificatie van het aanbod, met nieuwe ervaringen, stimuleerden ook de boekingen.
- Met het einde van de pandemie is alles min of meer weer normaal geworden.
- Behalve dat het platform eerder dit jaar de toorn van veel verhuurders over zich heen kreeg, vanwege een daling van hun marges en een potentiële zeepbel in de markt van kortetermijnverhuur.
- Dit fenomeen wordt ook wel “Airbnb bust” genoemd en wordt toegeschreven aan het feit dat er te veel verhuurders op het platform aanwezig zijn.
- Het aanbod is zo groot geworden dat het nu moeilijk is voor eigenaars om geld te verdienen door hun eigendommen aan te bieden aan reizigers.
Nog meer problemen
Maar dat is niet alles, Airbnb staat nog voor enkele andere uitdagingen:
- De concurrentie is groot. We denken bijvoorbeeld aan Vrbo, een bedrijf dat al jaren bestaat, maar sinds kort een loyaliteitsprogramma heeft. Momenteel biedt Airbnb zo’n programma niet aan.
- Een verbod op het aanbieden van huuraccommodaties voor korte termijn in New York, de stad die in de begindagen centraal stond.
- Voorts keren meer en meer werknemers terug naar het kantoor. Door minder telewerkers daalt ook de vraag naar tijdelijke overnachtingen.
Airbnb in een impasse
En dat is nog niet alles: Airbnb heeft ook te maken met de verschillende eisen van zijn klanten en verhuurders. De eersten willen minder uitgeven, terwijl ze verzekerd zijn van een beter product, terwijl de laatsten zich zorgen maken over hun inkomsten.
- Helaas voor Airbnb zijn de handvol recente verbeteringen aan het platform niet genoeg geweest.
- Echte verbeteringen, zoals het opnemen van schoonmaakkosten in de totale prijs – een oude eis van klanten – worden maar langzaam geïmplementeerd.
Maar het goede nieuws is dat de medeoprichter en CEO van Airbnb zich nu bewust lijkt te zijn van de impasse waarin het bedrijf zich bevindt. Hij heeft de uitdagingen bekeken waarmee het platform wordt geconfronteerd. Daarom wil het bedrijf drie van zijn fundamenten versterken: betaalbaarheid, betrouwbaarheid en klantenondersteuning. Chesky heeft ook beloofd dat er de komende maanden ingrijpende veranderingen zullen worden doorgevoerd.
(ns)