Financieel geplaagde cryptobank Celsius lost 183 miljoen dollar aan schulden af

Het in moeilijkheden verkerende crypto-leenplatform Celsius heeft 183 miljoen dollar van zijn schulden afbetaald. De som was bestemd voor Maker, één van de grootste gedecentraliseerde leenplatforms.

Dat blijkt uit blockchain-gegevens van analyseplatform Etherscan, die worden aangehaald door cryptonieuwssite CoinDesk. De site oppert dat dit mogelijk een poging is van Celsius om aan Bitcoin gekoppeld onderpand terug te krijgen dat anders vast zou blijven zitten.

Wrapped Bitcoin

Volgens de data waren de aanbetalingen afkomstig van een wallet gelinkt aan Celsius. De schuld werd afgelost in de eigen stablecoin van het Maker-protocol, DAI.

De transacties leidden niet alleen tot het delgen van de schuld, maar ook tot het vrijgeven van 2.000 wrapped Bitcoins (ter waarde van 40 miljoen dollar). Die waren als onderpand gegeven, zo blijkt uit de gegevens van Etherscan.

  • Een wrapper is een token waarvan de waarde gekoppeld is aan die van een onderliggende cryptomunt. Dit zijn dus synthetische versies van populaire tokens zoals ETH en BTC, die goedkopere en eenvoudigere transfers faciliteren binnen en tussen blockchains.

Celsius moet nog 41 miljoen DAI (ongeveer 41 miljoen dollar) aan schulden aflossen bij Maker. Maar de financieel geplaagde firma zou ongeveer 22.000 wrapped Bitcoins (ongeveer 440 miljoen dollar) hebben om die kredietproblemen het hoofd te bieden.

Liquiditeitsproblemen

Celsius biedt hoge rendementen aan gebruikers die hun crypto bij het bedrijf deponeren, door de munten uit te lenen aan andere instellingen om winst te maken. Maar midden juni heeft de firma de opnames voor klanten bevroren wegens “extreme marktomstandigheden”.

De cryptomarkt zag recent namelijk miljarden dollars aan waarde verdampen. Dit zou Celsius op de rand van een potentieel faillissement gebracht hebben. De berenmarkt heeft de waarde van de activa die het bezit, immers danig uitgehold. Een grote blootstelling aan een token genaamd staked Ether, of stETH, heeft de liquiditeitsproblemen van de cryptobank nog verergerd. Celsius is nu naar verluidt banen aan het schrappen om een liquiditeitscrisis af te wenden.

Eerder deden nog geruchten de ronde dat Celsius-CEO Alex Mashinsky geprobeerd heeft de Verenigde Staten te ontvluchten. Die werden door het bedrijf ontkracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20