Celeval ruimt plaats voor alweer een nieuw adviesorgaan

In alle stilte werd het corona-adviesorgaan Celeval dinsdag ontbonden. Dat schrijft De Standaard woensdag.

De adviezen die op tafel liggen bij het Overlegcomité – de vergadering van de verschillende regeringen – komen niet langer van adviesorgaan Celeval. Alle leden kregen dinsdag te horen dat het groepje per direct ontbonden werd. Coronacommissaris Pedro Facon diende wel meteen een voorstel in om een nagelnieuw comité op te richten.

Hoewel de coronacrisis nog ‘maar’ enkele maanden duurt, ondergingen de adviesorganen al heel wat veranderingen. Alles begon met de expertengroep GEES, onder de vorige regering-Wilmès, die belast was met de versoepelingsstrategie. Infectiologe Erika Vlieghe leidde dat groepje.

Exit Annemans

Daarna verschoof de macht richting Celeval, die de plannen op de lange termijn moest uittekenen en een ‘nieuw normaal’ zou uitwerken. Daar durfde de casting ook al eens wijzigen: na een storm van kritiek kreeg voormalig Bpost-topman Johnny Thijs dan toch een zitje, naast gezondheidseconoom Lieven Annemans, die intussen ontslag nam.

Uiteindelijk ruimt ook Celeval dus plaats voor een nieuw adviesorgaan. De kans is groot dat de samenstelling ervan al voor vrijdag bekend raakt. In afwachting daarvan bereiden Marc Van Ranst en enkele andere experts een advies voor. Onder meer het openen van niet-essentiële winkels en de richtlijnen voor Kerstmis en Nieuwjaar zullen daarin aan bod komen. Ook de coronabarometer zou er komen, zij het in een afgezwakte vorm.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20