Is cannabis de nieuwe bitcoin?

De interesse in cannabis-aandelen begint stilaan gelijkenissen te tonen met de hype rond de bitcoin exact een jaar geleden

Investeerders tonen zich steeds meer geïnteresseerd in aandelen van bedrijven die hun geld verdienen in de cannabishandel. Dat mag niet verwonderen nu een tiental Amerikaanse staten het recreatieve gebruik van cannabis heeft gelegaliseerd of denkt dat snel te doen.  

Steeds meer landen legaliseren cannabis

Medicinaal cannabisgebruik is al in 29 staten van de VS toegelaten, Cannabis is daarmee de snelst groeiende sector in de VS. Vorig jaar was er een stijging van 445 procent in het aantal vacatures in de sector. Toch is er nog steeds geen eenvormige wetgeving op federaal niveau.

In Canada (maar ook in Uruguay en Zuid-Afrika) is dat al wel het geval en vanaf volgende maand wordt het recreatief gebruik van cannabis in het ganse land gelegaliseerd. 

Dat ook bedrijven als Coca-Cola en Constellation Brands (de producent van o.a. Corona-bier) zich voor cannabis gaan interesseren heeft de algemene opwinding omtrent cannabisbedrijven enkel doen toenemen.

Maar dat leidt – zoals dat op de financiële markten wel vaker het geval is – tot krankzinnige toestanden. 

De voorbije week haalde Tilray Inc., een Canadese producent van medische cannabis en cannabinoïden, even een beurskapitalisering van meer dan 20 miljard dollar, nadat het had gemeld van de Amerikaanse US Drug Enforcement Administration de toelating te hebben gekregen om een variant van een van zijn producten in de VS in te voeren, om daar gebruikt te worden in klinische tests in de strijd tegen een bepaalde neurologische aandoening. 

Vrijdag steeg het aandeel Tilray even met 94% tot 300 dollar om al deze winst een uur later al prijs te geven, maar de dag toch 40% hoger te eindigen dan bij de aanvang van de beurssessie. Op een bepaald moment was het bedrijf zelfs 20 miljard dollar waard. Amper 2 maand geleden maakte het aandeel Tilray zijn debuut op de Nasdaq tegen een waardering van … 17 dollar. Vrijdag noteerde het aandeel dus even 1.764% boven de introductiekoers

Zoals bitcoinfans al hebben begrepen blijft men best rustig in de afwachting van te zien wat er nu daadwerkelijk gaat gebeuren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20