Uruguay was vijf jaar geleden het eerst land in de wereld dat tot een legalisering van marihuana overging. Sinds de teelt en verkoop van de drug in het Zuid-Amerikaanse land is toegelaten, blijft de commerciële markt echter nog steeds relatief beperkt. Dat zegt Talib Visram, correspondent van Cable News Network (CNN).
Visram wijst er echter op dat het land geen voorbeelden heeft om inspiratie in de omgang met een legale marihuana-verkoop te vinden. Daarom wordt volgens hem met grote terughoudendheid gehandeld en dat betekent onder meer de instandhouding van allerlei restricties.
Controle
“Uruguay heeft voor de verkoop van marihuana een sterk gecontroleerd model uitgebouwd,” zegt John Walsh, directeur Zuid-Amerikaans drugbeleid bij het Washington Office on Latin America. “Het land wil immers bewijzen de controle over het systeem te kunnen houden.”
Die strikte aanpak betekent dat in het hele land amper veertien apothekers een vergunning hebben voor de verkoop van marihuana, die bovendien in legale vorm uitsluitend kan worden geproduceerd door de staatsbedrijven Symbiosis en Iccorp. De meeste apotheken bevinden zich in en rond de hoofdstad Montevideo. Gebruikers kunnen tot 40 gram per maand kopen. In mei dit jaar had Uruguay 24.324 geregistreerde gebruikers.
“Een probleem is echter ook dat de economie van Uruguay in sterke mate afhankelijk is van de Amerikaanse dollar,” betoogt Talib Visram. “De meeste apothekers werken dan ook met lokale partners van banken in de Verenigde Staten. Die Amerikaanse instellingen kregen van hun regering echter een verbod opgelegd te werken met accounts die aan drugs zijn gelinkt.”
“De Amerikaanse banken hebben aan hun Uruguayaanse partners dan ook al een boodschap gestuurd de samenwerking te zullen moeten stopzetten indien zij verder de inkomsten van de lokale marihuana-apothekers blijven beheren. Hierdoor zijn de apothekers verplicht om uitsluitend met cash geld te werken.”
Tekorten
“Dit probleem heeft wellicht ook andere apotheken ervan weerhouden om zich eveneens op de verkoop van marihuana toe te spitsen,” aldus nog Walsh. “Er zijn op dit ogenblik dan ook veel minder verkooppunten beschikbaar dan oorspronkelijk was verhoopt. De Uruguayaanse authoriteiten bekijken momenteel mogelijke oplossingen.”
“De oprichting van dispensaria, los van de apotheken, zou daarvoor wellicht de aangewezen tactiek zijn. De ingreep zou kunnen leiden tot een groter aantal verkooppunten en een meer gelijkmatige distributie. Die beslissing zou echter ook aanleiding voor een aanbodtekort kunnen zijn. Er zijn slechts twee leveranciers, waardoor de distributie op de markt een grillig patroon vertoont.”
“Uruguay is relatief onervaren in de marihuanateelt,” zegt Walsh nog. “Dit betekent dat sommige voorraden moesten worden afgewezen en opnieuw moeten worden gecultiveerd.”
Residenten hebben de toelating om zich als thuistelers te laten registreren of groeiclubs te vormen. Er mag jaarlijks tot 480 gram per persoon worden geproduceerd. Deze thuistelers mogen echter niet aan de apothekers leveren.
Canada
Volgens Hannah Hetzer, manager internationaal beleid bij de Drug Policy Alliance, heeft de legale cannabis alvast de zwarte markt getroffen. “Dat was ook één van de hoofdredenen van de legalisering,” aldus Hetzer. “Inmiddels zouden ongeveer 55 procent van alle marihuana-gebruikers met een legale leverancier of productie werken.”
De overheid houdt ook het prijsniveau onder controle. Legale marihuana kost in Uruguay ongeveer 1,4 dollar per gram. Dat is ongeveer in evenwicht met de prijzen op de zwarte markt. Die tactiek ontmoedigt volgens jurist Michael Komorn, voorzitter van de Michigan Medical Marijuana Association, de illegale concurrentie. Er valt immers niet veel winst meer te maken.
De illegale verkoop bloeit nog wel bij de toeristen. Alleen residenten hebben immers toelating om marihuana te kopen.
In het algemeen maken de experts echter wel gewag van een positieve impact. Dat geldt volgens hen zelfs voor het bankenprobleem.
“Dat knelpunt zou kunnen worden opgelost door een samenwerking met Canadese banken,” zegt Komorn. “Canada is immers het tweede land in de wereld waar recreatieve cannabis als een legale markt wordt bestempeld.”
“Canada en Uruguay kunnen zich opwerpen als de internationale leiders van een nieuwe markt. Dat kan voor Uruguay bijzonder positieve gevolgen hebben. Marihuana kan de eerste aanzet van een economische renaissance blijken.”