Cannabis: 50% van alle patenten op cannabis-gerelateerde producten komen uit een land waar het illegaal is

China is een van ‘s werelds grootste markten voor cannabis geworden, ondanks de dubbelzinnige houding van de Chinese overheid omtrent de legalisering ervan. 

Het land wijst Canada met de vinger en zegt dat de massale invoer van de illegaal ingevoerde cannabis door het Noord-Amerikaanse land wordt gevoed. 

Canada – dat in oktober en na Uruguay het tweede land wordt dat het gebruik van cannabis volledig legaliseert  –  weerlegt de beschuldigingen en zegt dat amper 20% (waarde 1,2 miljard dollar) van alle in Canada geproduceerde cannabis in het buitenland wordt verkocht.

Canada wordt straks dus de eerste grote westerse markt waar het product legaal zal kunnen worden gekocht. Daarvan hopen de Canadese bedrijven gebruik te kunnen maken om een internationale activiteit uit te bouwen. 

In China blijft het gebruik van cannabis nog altijd illegaal, maar volgens het WIPO, het bureau voor intellectuele eigendom van de Verenigde Naties, wordt meer dan 50% van de 600 patenten op cannabis-gerelateerde producten door Chinese bedrijven geregistreerd.

Industriële hennep

China domineert ook de markt voor industriële hennep, een derivaat van cannabis dat speciaal wordt gekweekt voor industrieel gebruik en afgeleide producten. Die plant heeft bevat amper tetrahydrocannabinol (THC), de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis. Hennep heeft dus geen psychoactieve werking.

Uit het blad en de bloemen van de hennepplant wordt het waardevolle CBD (cannabidiol) gewonnen. De vezels worden voor diverse doeleinden gebruikt. Denk aan textiel, papier, verzorgingsproducten, maar ook in de bouw en plastic. De zaden van de plant zijn dan weer een goede en gezonde bron van voedsel. De hennep-plant werd in China na jaren van regelgeving in 2016 finaal gelegaliseerd. De opbrengst ervan ligt in vergelijking met andere voedingsgewassen ook veel hoger en het kweken ervan is dus zeer populair onder Chinese boeren.

De doodstraf

Maar China’s houding met betrekking tot cannabis blijft onvergelijkbaar met de revolutie die in de VS en Canada aan de gang is. Het gebruik en bezit van cannabis in China blijft een uiterst riskante bedoening, waarop zware straffen en zelfs de doodstraf staat.  De Chinese politie staat bekend om zijn intolerantie tegenover elk drugsgebruik en massale arrestaties zijn zeker geen uitzondering.

Meer