Het aantal Belgische gezinnen dat onder financiële druk staat, is het voorbije jaar afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse consumentenindex van de consumentenorganisatie Testaankoop. Desalniettemin heeft een op de drie huishoudens nog steeds moeite om energie en water te betalen.
Key takeaways
- De consumentenindex van Testaankoop, die een indicatie geeft van hoeveel Belgen problemen hebben om rond te komen, is in 2024 gestegen. Hoe lager de index, hoe meer gezinnen met financiële moeilijkheden kampen.
- Hoewel de index is gestegen, ervaart slechts 44 procent van de Belgen geen financiële druk.
- Eenoudergezinnen met minderjarige kinderen kennen de moeilijkste situatie, 57,3 procent geeft aan moeilijk rond te komen.
In het nieuws: Testaankoop bevraagt sinds 2018 jaarlijks Belgische gezinnen om na te gaan of ze over voldoende kapitaal beschikken om rond te komen. De organisatie giet al die info in een zogenaamde consumentenindex. Hoe lager de index, hoe meer Belgische gezinnen met financiële moeilijkheden kampen. Dit jaar hebben 3.000 landgenoten deelgenomen aan de rondvraag
- Testaankoop kan voor 2024 uitpakken met goed nieuws: de consumentenindex is met 1,7 punten gestegen tot 55,2 punten. “Zo worden de verliezen van vorig jaar goedgemaakt”, klinkt het. “De stijging betekent dat we het niveau van 2019 en 2021 overschrijden.”
- Verwacht wordt dat de index volgend jaar verder zal oplopen tot 53,8 punten.
- Volgens Testaankoop is de toename van de index vooral te danken aan de dalende energieprijzen en de krimpende inflatie in de supermarkt.
Ook dit: Testaankoop merkt op dat er regionale verschillen zijn.
- De index komt voor Vlaanderen uit op 57,1 punten. In Brussel ligt die met 54,6 punten iets lager. De walen hebben het op financieel vlak het moeilijkste van de drie gewesten. De index voor Wallonië bedraagt 51,6 punten.
Minder dan de helft van de Belgen ervaart geen financiële druk
Details: Hoewel de index is gestegen vorig jaar, ervaart slechts 44 procent van de Belgen geen financiële druk.
- 48 procent ervaart lichte financiële druk en 12 procent heeft heel veel moeite om rond te komen.
- Die cijfers zijn wel beter dan in 2023. Toen ervaarde 41 procent van onze landgenoten geen financiële druk. Voor 49 procent was er sprake van lichte financiële druk en 10 procent sprak van zware financiële druk.
- Eenoudergezinnen met minderjarige kinderen kennen de moeilijkste situatie, 57,3 procent geeft aan moeilijk rond te komen. Gepensioneerde koppels zeggen dat veel minder: amper 21 procent.
Opgemerkt: 33,2 procent van de gezinnen heeft moeite om energie en water te betalen. 29 procent geeft ook aan dat het niet eenvoudig is om de kosten van een tandarts te betalen.
- Meer dan de helft (52,9%) moet ook veel inspanningen leveren om de belangrijkste vakantiereis te betalen. 45,9 procent heeft moeite om een bezoek aan restaurant of café te bekostigen.
- 46,8 procent van de respondenten zegt dat de kosten van de auto het moeilijkst is om te betalen.
Pessimistischer over de toekomst
Vooruitblik: Tot slot leert de rondvraag van Testaankoop dat de Belgen negatiever zijn over de toekomst dan vorig jaar.
- 37,7 procent denkt dat zijn financiële situatie zal verslechteren in 2025 terwijl slechts 17 procent vertrouwt op een verbetering op financieel vlak.
- Bij de vorige rondvraag dacht nog 34 procent dat zijn financiële situatie in 2024 zou verslechteren en 18,2 procent verwachte een verbetering.
- “De betaalbaarheid is het afgelopen jaar verbeterd, hoewel de evolutie voor voedsel, energie, auto’s en essentiële ziektekosten problematisch blijft. Maar er is meer hoop op verbetering dan vorig jaar”, besluit Testaankoop.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.