Canadese teerzanden op weg naar grootste olieproductie ooit

De Canadese teerzanden zijn op weg naar een recordproductie. De sector speelt in op de toenemende vraag naar olie, maar daarbij wordt vooral gezocht naar oplossingen om uit de bestaande operationele faciliteiten meer ruwe olie te halen. Dat zegt het persbureau Reuters.

De meest producenten onthouden zich daarentegen van grote investeringen in nieuwe projecten, hoewel de olieprijzen tot de hoogste niveaus in zeven jaar zijn gestegen.

Herstel

“De oliezanden, die het grootste deel van de Canadese olieproductie vertegenwoordigen, liggen op schema om tegen het einde van dit jaar een productie van 3,5 miljoen vaten per dag te bereiken”, benadrukt Matt Murphy, analist bij investeringsbank Tudor. “Dat volume overtreft de eerdere recordproductie van 3,25 miljoen vaten per dag die in de maand januari van dit jaar kon worden geregistreerd.”

De vraag naar petroleum toont een duidelijk herstel, merkt het persbureau Reuters op. Dat is het gevolg van de verdere toename van de wereldwijde vaccinatiegraad tegen de verspreiding van het coronavirus, waardoor de economische activiteit wordt gestimuleerd.

Tegelijk moet worden vastgesteld dat de Opec en enkele andere grote producenten negatief hebben gereageerd op de oproepen van de Verenigde Staten om het aanbod op de markt sneller op te voeren. Deze factoren hebben de olieprijzen opgedreven tot meer dan 80 dollar per vat.

Geen nieuwe projecten

De grote Canadese olieproducenten – zoals Canadian Natural Resources, Suncor Energy en Cenovus Energy – hebben recent echter allemaal te kennen gegeven geen plannen te koesteren om grote nieuwe projecten op te zetten of tot een belangrijke uitbreiding van bestaande activiteiten over te gaan.

In plaats daarvan hebben de meeste producenten ervoor gekozen om de hogere inkomsten aan te grijpen om de dividenden te verhogen.

De Canadese olieproducenten zullen de volgende weken hun investeringsbudgetten voor volgend jaar bekendmaken, maar daarbij zal volgens de analisten vooral prioriteit worden besteed aan bescheiden uitbreidingen en efficiëntieverbeteringen om de output te verhogen.

Volatiliteit

De totale Canadese olieproductie bereikte in december twee jaar geleden een recordniveau van 4,96 miljoen vaten per dag. In augustus dit jaar – de meest recente cijfers die door de Canada Energy Regulator zijn gepubliceerd – was er sprake van 4,67 miljoen vaten per dag.

Alex Pourbaix, topman van Cenovus Energy, benadrukte dat kleinere ingrepen ook een aantal voordelen bieden. “Er moet minder kapitaal worden geïnvesteerd en meestal kan op een hoog rendement worden gerekend, terwijl de projecten meestal in een korte tijdsspanne in gebruik genomen kunnen worden”, betoogde hij.

“Deze kleinere initiatieven, die onder meer ook het wegnemen van knelpunten kunnen behelzen, zijn economisch gezien veel aantrekkelijker dan grootschalige, gefaseerde uitbreidingen die verscheidene miljarden dollars kosten en bovendien ook een langere ontwikkelingsperiode – vaak vijf tot zes jaar – vereisen.”

Ook Tim McKay, president van Canada Natural Resources, gaf aan zich te concentreren op initiatieven zoals de injectie van solventen om de productie van de teerzanden op te voeren en de uitstoot van aardgas te verminderen.

“Rekening houdend met de volatiliteit die de prijzen van olie en gas hebben getoond, is het bijzonder moeilijk tot grote investeringen over te gaan”, merkte hij daarbij op.

(evb)

Meer