Californië bedekt irrigatiekanalen met zonnepanelen; systeem heeft sterke duurzame troeven

In Californië worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de start van een nieuw project dat de Amerikaanse staat duurzame elektriciteit moet opleveren en tegelijkertijd moet helpen om de lokale waterhuishouding op peil te houden. Die doelstelling moet worden gerealiseerd door Project Nexus, waarbij irrigatiekanalen met zonnepanelen worden bedekt.

De aanleg van de eerste secties zonnepanelen zouden nog deze herfst van start moeten gaan en eind volgend jaar moeten kunnen worden voltooid. Indien het experiment positieve resultaten oplevert, kan aan een implementering elders in de staat en het land worden gedacht.

Duurzame energie

Het Project Nexus is een initiatief van het Turlock Irrigation District (TID) en het Californische bedrijf Solar AquaGrid. Bedoeling is dat over een afstand van ongeveer 2.600 meter fotovoltaïsche panelen worden geplaatst boven irrigatiekanalen ten noorden van Turlock, een stad in het midden van Californië.

Wanneer de volledige installatie in gebruik wordt genomen, zou volgens de berekeningen van de initiatiefnemers door het project jaarlijks ongeveer 5 megawatt duurzame energie moeten kunnen worden gegenereerd.

Californië heeft in totaal ongeveer 6.450 kilometer kanalen die werden aangelegd om huishoudens en landbouwbedrijven van water te voorzien. Indien dat volledige netwerk met zonnepanelen zou kunnen worden bedekt, zou een jaarlijkse capaciteit van 13 gigawatt elektriciteit kunnen worden opgebouwd.

Daarmee zou ongeveer een zesde van de totale energiebehoefte van Californië kunnen worden voldaan. Met de opgewekte productie zouden jaarlijks ongeveer 9,75 miljoen huishoudens van energie kunnen worden voorzien.

Droogte

“De opwekking van energie is echter niet het enige voordeel dat de installatie kan bieden”, voeren de initiatiefnemers aan. “Californië moet met aanhoudende en zware droogtes afrekenen. De zonnepanelen zouden echter de verdamping van het water door de warmte kunnen afremmen.”

“Studies hebben uitgewezen dat de installatie van zonnepanelen over de volledige afstand van 6.450 kilometer irrigatiekanalen jaarlijks ruim 227 miljard liter water zou kunnen helpen besparen. Dat zou voldoende zijn om 20.250 hectarenlandbouwgrond te irrigeren of het waterverbruik van meer dan twee miljoen mensen te dekken.”

“Bovendien zouden de zonnepanelen de plantengroei in de kanalen beperken. Daardoor zou het water een betere kwaliteit kunnen behouden. Omdat het microklimaat rond de kanalen bovendien iets koeler is dan de omgevende lucht, zullen bovendien ook de zonnepanelen minder gemakkelijk opwarmen, waardoor een dreigend efficiëntie-verlies zou kunnen worden vermeden.”

De initiatiefnemers benadrukken dan ook dat Project Nexus een nieuw systeem voor een duurzame omgang met grondstoffen demonstreert. “Het systeem kan bovendien gemakkelijk op andere locaties in de staat en het land worden gekopieerd om een efficiëntere omgang met grondstoffen mogelijk te maken.”

Gelijkaardige systemen werden eerder ook al toegepast in onder meer India. Daar is het immers vaak moeilijk om grond voor de bouw van zonneparken te verwerven.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20