ByteDance en Amerikaanse regering hebben ‘voorlopig’ akkoord over TikTok-deal

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en TikTok-eigenaar ByteDance hebben een voorlopig akkoord over de deal waarbij Oracle een minderheidsaandeel neemt in TikTok. Dat meldt het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

Woensdag raakte bekend dat eigenaar ByteDance een divisie zou oprichten in de Verenigde Staten, waarin de wereldwijde activiteiten worden ondergebracht. Softwarereus Oracle neemt een minderheidsbelang in TikTok, dat dus een aparte entiteit wordt met hoofdzetel in de VS. Het algoritme van de populaire video-app blijft daardoor in Chinese handen.

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump donderdag nog vraagtekens plaatste bij de onderhandelde deal, lijkt een definitieve oplossing in de maak. ‘Vanuit het standpunt van ByteDance kan ik zeggen dat ik dat niet oké vind’, klonk het vanmorgen. Klaarblijkelijk zijn het bevoegde ministerie en ByteDance alsnog tot een vergelijk gekomen.

Staatsgeheimen

TikTok stond al sinds begin vorige maand in de etalage nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij de app op 15 september zal bannen in zijn land. Hij heeft schrik dat de Chinese regering spioneert via de app en zo staatsgeheimen probeert te ontfutselen.

De techgigant Microsoft was de eerste om aan te kondigen dat hij TikTok dan wel zou kopen zodat het een Amerikaans bedrijf werd. Later haakte de supermarktketen Walmart zijn karretje aan. Ook Twitter en Oracle zouden interesse hebben, maar een definitief akkoord met die laatste bleef lange tijd uit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20