Bulgaren zijn de moderne slaven van Europa

600.000 Bulgaren of een kwart van ‘s lands werkende bevolking verdient minder dan 200 euro per maand ondanks dat ze voltijds werken. Moderne slavernij, schrijft de krant 24 Chasa:

‘Dag in, dag uit werken en onvoldoende geld verdienen om eten, elektriciteit en verwarming te betalen: dat is de definitie van slavernij. Deze 600.000 mensen zijn Europa’s nieuwe slaven. Ze leven niet in armoede omdat ze lui of laaggeschoold zijn, maar omdat hun werk voor hun werkgevers maar een paar centen waard is. Terwijl deze mensen steeds verder in armoede afglijden, verdienen hun bazen fortuinen. Dit moet nu stoppen. Bulgaarse salarissen moeten gelijkgesteld worden met de rest van Europa. Enkel zo kunnen Europa’s moderne slaven burgers worden met dezelfde rechten als alle andere EU-ingezetenen.’

De Bulgaren raken ondertussen van de regen in de drop. Drie jaar geleden al kwamen schrijnende toestande in het land aan het licht, maar kreeg het land toch een blaam van toenmalig Europees Commissaris Olli Rehn omdat de loonkosten er in 4 jaar met 30% waren gestegen. Toch verdient de gemiddelde Bulgaar amper 350 euro per maand, schreef de Bulgaarse krant Sega toen:

‘Rehns salaris daarentegen bedraagt 22.122 euro of 737 euro per dag. Wat de gemiddelde Bulgaar per maand verdient volstaat niet voor het betalen van Rhens middageten. Maar de salarissen van de Eurocraten zijn perfect in orde, want eerder dan dat ze van tijd tot tijd verhogen, nemen ze samen met het aantal nieuwe EU-regels toe.

Bulgaren daarentegen zijn nog altijd onderbetaald, maar in Brussel heeft niemand daar oog voor. Het belangrijkste is dat de EU-limiet van 4% in loonkosten gerespecteerd wordt. Zelfs als Bulgaren daardoor eeuwig in armoede moeten leven, want in tegenstelling tot de lonen, staat er geen limiet op inflatie en levensduurte.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20