Vanochtend zette Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke nog even de puntjes op de i: de nieuwste verlenging van het verlaagde btw-tarief op gas en elektriciteit, die normaal tot maart 2023 loopt, is definitief. Dat mag als een grote trofee gelden voor de Vlaamse socialisten, die wekenlang liepen te leuren met die eis in het najaar van 2021. Enkel cd&v was toen bondgenoot.
De groenen waren destijds weigerachtig, omdat dit een subsidie van fossiele brandstoffen is. En onder meer de PS was tegen, omdat het een algemene maatregel is, waar zowel arm als rijk van profiteert. Plus de liberalen waren bezorgd over de staatskas. Maar allen moesten ze plooien onder de immense druk van de prijzen, en nu is ze dus blijvend, die verlaging, zo stelde Vandenbroucke op Radio 1. “Een tarief van 21 procent is onrechtvaardig, want het gaat om een basisrecht. We kunnen ook niet blijven maatregelen voor een aantal maanden verlengen.”
Wie nu denkt dat daarmee een lastenverlaging een feit is, dwaalt. Want het was al veel langer het voornemen van Vivaldi om in de plaats van de btw met ‘slimme accijnzen’ te komen, heffingen die wel degelijk onderscheid kunnen maken tussen vervuiler of niet, en eventueel arm of rijk.
De vraag is nu hoe het technisch uitgewerkt raakt, want evident is het allerminst. Onder meer bij de Franstalige socialisten zijn ze als de dood om de lagere middenklasse te treffen, wat in een aantal initiële voorstellen wel het geval was. Die opdracht ligt bij Van der Straeten op Energie en Vincent Van Peteghem (cd&v) op Financiën.
Bovendien zal eind deze maand ook het voorstel over een repartitiebijdrage van de energiesector klaar moeten zijn. Eerder dan een complexe taks op de superwinsten, komt er nu dus een ‘bijdrage’ van de sector die superwinsten boekt. De vraag is hoe dat gaat lukken: met Engie kostte het bloed, zweet en tranen, en is het niet duidelijk of zij nu opnieuw belast gaan worden voor hun superwinsten. Er is sprake van om enkel de andere energiespelers nog te gaan vragen bij te dragen: ook de spelers in groene stroom, en de andere energieproducenten profiteren mee van de torenhoge prijzen.