Hoeveel kan je op je energiefactuur besparen dankzij de btw-verlaging op gas?

De kogel is door de kerk. De federale regering heeft maatregelen genomen die de prijs aan de pomp en de energiefactuur moeten drukken. Zo komt er onder meer een btw-verlaging op gas. Maar hoeveel kan je besparen dankzij die verlaging?

De federale regering heeft maandag een akkoord bereikt over enkele maatregelen die de energiekosten moeten verlagen. Een van de belangrijkste aspecten uit dat akkoord is de verlaging van de btw op gas van 21 naar 6 procent. Eerder dit jaar was zo’n reductie geen optie, maar nu heeft de regering toch het roer omgegooid.

Btv-verlaging gas

De regering had begin februari al beslist om de btw op elektriciteit te verlagen tot 6 procent. Die maatregel loopt niet langer af op 30 juni, maar op 30 september. Dat is ook het moment waarop de btw-verlaging op gas wordt stopgezet. De regeringspartijen zetten wel de deur op een kier voor een verlenging van die maatregel. Er komt namelijk een evaluatie van de btw-verlaging midden september.

Nu rijst de vraag: hoeveel kan je besparen dankzij de btw-verlaging op gas? De btw op gas wordt toegepast op alle componenten, behalve op de federale bijdrage, de toeslag beschermde klanten en de Waalse aansluitingsvergoeding, waarvan de bedragen niet aan btw onderworpen zijn.

Impact btw-verlaging

Om tot een realistisch beeld te komen van de potentiële besparing, maken we een berekening op basis wat een gezin verbruikt zonder verwarming, aangezien de btw-korting geldt gedurende de lente- en zomermaanden. Gebaseerd op de gegevens van de VREG verbruikt een gezin gedurende die zes maanden 2.326 kWH aan gas.

Als we de hierboven vermelde heffingen links laten liggen (want wordt niet opgenomen bij de berekening van de btw), betaalt een gezin voor die zes maanden 254 euro voor zijn gasverbruik, gebaseerd op het goedkoopste energiecontract uit de V-test voor dit scenario. Tijdens de wintermaanden betaal je voor je gasverbruik al snel 1.000 euro.

Bij een btw van 21 procent, moet je voor die periode 94,7 euro als btw aan de staat betalen. Indien het tarief voor zes maanden naar 6 procent wordt verlaagd, betaal je via de btw 15,24 euro aan de staat. Dat is dus een besparing van 79,46 euro op je gasfactuur.

Dit is natuurlijk een indicatief voorbeeld. Hoeveel jij kan besparen, kan afwijken van het bovenstaande scenario.

(mah)

Meer