“Noodzakelijke pijnstiller”: regering bereikt akkoord over energiesteunpakket van 1,3 miljard euro

De federale regering van ons land heeft maandagavond een akkoord bereikt over onder meer een btw-verlagingen op gas en elektriciteit, een cheque voor mazoutgebruikers en verlaagde accijnzen voor diesel en benzine. Gezamenlijk kosten de maatregelen 1,329 miljard euro. Dat melden onder meer De Standaard en De Morgen.

Gisterenavond zat het kernkabinet van de Vivaldi-regering bijeen om knopen door te hakken die de stijgende energiefacturen moeten verlagen. Een overzicht:

  • De btw op gas en elektriciteit worden tot eind september verlaagd van 21 naar 6 procent.
  • Mensen die hun huis verwarmen met mazout krijgen een eenmalige cheque van 200 euro. Het kostenplaatje daarvoor komt uit op 210 miljoen euro. 17 miljoen zou daarnaast naar de herfinanciering van het stookoliefonds gaan.
  • De accijnzen op diesel en benzine worden tot midden juni verlaagd met 0,175 euro per liter. Dat zou neerkomen op een korting van ongeveer 10 euro per tank van 60 liter. Er staat ook een omgekeerd cliquetsysteem in de planning, zodra de prijs van diesel of benzine onder de 1,7 euro zakt. Daarna zullen de accijnzen dalen wanneer de prijzen stijgen en omgekeerd.
  • De regering houdt de beslissing van de NMBS om zijn tickets met 4,5 procent te verhogen tegen. Daarvoor is 13 miljoen euro voorzien.
  • Het sociaal tarief waar zo’n 1 miljoen gezinnen van genieten, wordt verlengd tot eind september.
  • Het stelsel van de tijdelijke werkloosheid dat normaal zou eindigen op 31 maart wordt ook uitgebreid, tot 30 juni. Het is een maatregel die Belgische bedrijven moet ondersteunen die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne.

“Urgente maatregelen”

“Deze urgente maatregelen zijn een noodzakelijke pijnstiller tegen historisch hoge prijzen. Deel 2 is aanpakken van oorzaak: versnellen energietransitie en verminderen afhankelijkheid van dure vervuilende brandstoffen uit buitenland”, zei minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op Twitter.

Later in de voormiddag volgt een persconferentie waarin de premier Alexander De Croo (Open Vld) de maatregelen nog zal toelichten.

(lb)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20