Btw-verlaging elektriciteit komt onder vuur te liggen

Als alles volgens plan verloopt, genieten we vanaf 1 april tijdelijk van een btw-verlaging op elektriciteit. Maar volgens de Raad van State vallen bepaalde groepen, waaronder de inwoners van rusthuizen, uit de boot. Indien er geen aanpassing van die regeling komt, dreigen sommige sectorfederaties naar het Grondwettelijk Hof te stappen.

Om de hoge energiefactuur ietwat binnen de perken te houden, heeft de federale regering begin deze maand enkele maatregelen genomen. Zo krijgen we een energiecheque van 100 euro en wordt de btw op elektriciteit vanaf april tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent.

Alleen komt die verlaging nu onder vuur te liggen. Volgens de Raad van State vallen bepaalde groepen uit de boot. Het adviesorgaan heeft het in het bijzonder over personen die gehuisvest zijn in een rustoord of in een woonzorgcentrum. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Particulier energiecontract

Die groepen komen niet in aanmerking voor de btw-verlaging omdat zij namelijk geen particulier energiecontract hebben. De woonzorgcentra en rusthuizen sluiten immers die contracten af. Het betreft dus een ander type contracten.

“Aangezien moet worden aangenomen dat deze personen evenzeer financieel kunnen worden getroffen door de hogere energieprijzen, valt niet goed in te zien waarom niet ook voor afnemers (zoals een woonzorgcentrum of een rustoord) die natuurlijke personen huisvesten, wordt voorzien in een verlaging van het btw-tarief op de elektriciteitsuitgaven die zij betalen ten behoeve van de eindverbruikers die zij huisvesten”, staat er in het arrest.

Juridische stappen

Sommige sectororganisaties, waaronder VLOZO, dreigen met juridische procedures als de regeling niet wordt aangepast. “We verwachten van de regering dat ze hun tekst dan ook aanpassen om daaraan tegemoet te komen. Als het echt blijft bij wat motiveren en doorzetten, dan zullen wij de nodige stappen zetten”, liet Johan Staes, gedelegeerd bestuurder van VLOZO, in een reactie aan VTM Nieuws weten. Er wordt overwogen om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.

In een reactie aan Het Nieuwsblad liet het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) weten dat de Raad van State niet spreekt van discriminatie. “We zullen dat onderscheid goed motiveren. Want je kan nu eenmaal geen appelen met peren vergelijken”, aldus het kabinet.

VLOZO uitte overigens eerder deze maand al zijn bezorgdheden over de btw-regeling. De organisatie liet toen weten dat 165.000 mensen in de kou blijven staan. Volgens VLOZO zullen de rusthuizen en woonzorgcentra uiteindelijk verplicht worden om de stijgende energieprijzen door te rekenen aan hun bewoners.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20