Het mediaan brutoloon van de Vlaming is het voorbije jaar met 3,7 procent gestegen tot 3.508 euro. Dat blijkt uit een analyse van de hr-dienstverlener SD Worx. Die heeft de lonen van 400.000 voltijdswerkende Belgen onder de loep genomen.
Key takeaways
- Het mediaan brutoloon van een Vlaming die voltijds werkt, bedraagt 3.508 euro.
- Nergens in Vlaanderen verdient een werknemer meer dan in Vlaams-Brabant. Het mediaaninkomen aldaar bedraagt 3.574 euro.
- In Antwerpen zijn de lonen dan weer het meeste gestegen het voorbije jaar. Wie werkt in die provincie verdient 4,5 procent meer dan in januari 2024.
In het nieuws: Een Vlaming die voltijds werkt, verdient een mediaanbedrag van 3.508 euro bruto. Dat is 3,7 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat hier om het bedrag dat op de loonbrief staat. SD Worx merkt op dat de onderzoekers bij de analyse van de loongegevens geen rekening hebben gehouden met de extra loonelementen, noch met de kosten van de werkgever.
- Het inkomen van een Vlaming ligt hoger dan wat iemand in Wallonië verdient. Het mediaan brutoloon in het zuidelijk gedeelte van ons land bedraagt 3.270 euro.
- In Brussel liggen de inkomens dan weer hoger. Wie in de hoofdstad werkt, ontvangt een mediaan brutoloon van 3.970 euro. Dat is 2,9 procent meer dan een jaar eerder.
Hoogste brutoloon in Vlaams-Brabant
Details: Voorts blijkt uit de analyse van de hr-dienstverlener dat nergens in Vlaanderen de lonen zo fors zijn gestegen als in Antwerpen. Het mediaaninkomen in die provincie is met 4,5 procent toegenomen tot 3.559 euro.
- Toch is er nog één Vlaamse provincie waar je net iets meer verdient. In Vlaams-Brabant ontvangt een voltijdse werknemer een mediaan brutoloon van 3.574 euro. Dat is toename met 3,4 procent in een jaar tijd.
- “Limburg is niet meer de provincie met het laagste mediaanloon (met 3.430 euro); die minst begeerlijke plek is nu voor West-Vlaanderen (met 3.393 euro), al zijn ze met een inhaalbeweging bezig”, merkt SD Worx op. “Beide provincies zitten in de top drie qua groeipercentage.”
Mediaaninkomen per Vlaamse provincie | |
Vlaams-Brabant | 3.574 euro (+3,4%) |
Antwerpen | 3.559 euro (+4,5%) |
Oost-Vlaanderen | 3.486 euro (+3%) |
Limburg | 3.430 euro (+3,7%) |
West-Vlaanderen | 3.393 euro (+3.9%) |
Ook dit: De lonen van de arbeiders zijn het voorbije jaar forser gestegen dan die van de bedienden.
- De brutolonen van arbeiders gingen met 3,1 procent omhoog, terwijl die van bedienden met 2,5 procent groeiden.
- “Naast regio spelen ook de sector, bedrijfsgrootte en functie een rol. De nieuwe wetgeving op de verplichte loontransparantie zorgt voor een verhoogde belangstelling voor marktconforme verloning. Daar kunnen benchmarkstudies bij helpen”, voegt Virginie Verschooris, Reward consultant van SD Worx, eraan toe.
- Vraag is of veel Belgen gebruik zullen maken van die regelgeving om met hun baas over hun loon te spreken. Uit een recente bevraging van de hr-dienstverlener Partena bij 1.000 Belgische werknemers blijkt namelijk dat slechts 54 procent van de werknemers de nieuwe richtlijn aangrijpen om te informeren naar de gemiddelde lonen in het bedrijf.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.