Slechts iets meer dan de helft van de vrouwen denkt dat ze een eerlijk loon krijgen

Een onderzoek van de hr-dienstverlener Partena in samenwerking met professor arbeidseconomie Stijn Baert toont aan dat iets meer dan de helft van de vrouwen het gevoel heeft dat ze een eerlijk loon krijgen. Bij de mannen is dat iets meer dan zes op de tien.


Key takeaways

  • 52 procent van de vrouwen denkt dat ze een eerlijke verloning krijgen, tegenover 63 procent bij de mannen.
  • Er bestaat alleszins nog een loonkloof in België. Mannen verdienen gemiddeld 5 procent meer dan hun vrouwelijke collega’s. Ons land doet het wel beter dan het Europees gemiddelde (13%).
  • Europa wil met de loontransparantierichtlijn de loonkloof (verder) dichten.

In het nieuws: Welgeteld 52 procent van de vrouwen denkt dat ze een eerlijk loon krijgen. Dat blijkt uit een bevraging van Partena bij 250 Belgische werkgevers en 1.000 Belgische werknemers.

  • Dat cijfer ligt opmerkelijk lager dan bij de mannen. Zo is 63 procent van de mannelijke werknemers ervan overtuigd dat ze een eerlijke verloning krijgen.
  • Het komt als geen verrassing dat meer vrouwen dan mannen denken dat ze geen eerlijk loon krijgen. Cijfers van Eurostat tonen immers aan dat er in de Europese Unie nog steeds een loonkloof bestaat. Zo ligt het inkomen van de vrouwen gemiddeld 13 procent lager dan dat van de mannen.
    • “België behoort bij de betere leerlingen van de klas met een loonkloof van 5 procent, een stuk beter dan het Europees gemiddelde, maar loondiscriminatie heeft geen plaats in de arbeidsmarkt van de toekomst”, merkt Yves Stox, Managing consultant bij Partena Professional, op.

Loonkloof dichten

Maar: Europa neemt maatregelen om die loonkloof te dichten. Zo verplicht de loontransparantierichtlijn bedrijven om vanaf 2026 transparanter te communiceren over het loon van de medewerkers.

  • Uit de bevraging van Partena blijkt alvast dat 76 procent van de Belgische vrouwelijke werknemers positief staat tegenover de komst van de Europese loontransparantierichtlijn.
    • “Uit ons onderzoek blijkt dat 1 op 4 werkende Belgen gelooft dat hun onderhandelingspositie zal verbeteren dankzij de loontransparantierichtlijn”, voegt Stox eraan toe. “Opvallend genoeg, zien we hier geen significant verschil op vlak van geslacht. De Europese richtlijn is bedoeld om het loon van vrouwelijke werknemers te verbeteren, maar zowel mannen als vrouwen lijken te denken er voordeel uit te kunnen halen.”
  • Desalniettemin blijft het bij veel Belgische werknemers een taboe om over het loon te spreken. Volgens het onderzoek van Partena zou slechts 54 procent van de werknemers de nieuwe richtlijn aangrijpen om te informeren naar de gemiddelde lonen in het bedrijf.
    • “Het niet durven informeren naar de lonen van de collega’s komt meer voor in Franstalig België dan in Vlaanderen en meer bij oudere werknemers, zo geven onze cijfers aan”, stelt Baert.

Veel werkgevers niet op de hoogte van de Europese richtlijn

Opgemerkt: De cijfers van Partena tonen ook aan dat amper een op vijf Belgische werkgevers weet dat de loontransparantierichtlijn er komt, en wat die inhoudt.

  • Meer zelfs, 36 procent werkgevers geeft aan dat er nog geen concrete plannen zijn voor de implementatie van de nieuwe wetgeving. “Slechts een kleine meerderheid (58%) van de Belgische werkgevers vindt het trouwens op zich oké dat werknemers van elkaar weten hoeveel ze verdienen”, voegt Baert eraan toe.
  • Voorts blijkt dat niet alle werkgevers ervan overtuigd zijn dat de Europese richtlijn zal leiden tot een gelijk loon. Meer dan 2 op 5 Belgische bedrijfsleiders (46%) denkt dat de nieuwe richtlijn de loonkloof tussen mannen en vrouwen zal verkleinen terwijl iets meer dan de helft (51%) denkt dat er geen invloed zal zijn.
  • De Belgische bedrijfsleiders liggen het meest wakker van wat de loontransparantierichtlijn teweeg zal brengen qua loonkost. 26 procent van de werkgevers is bezorgd over de invloed die deze richtlijn kan hebben op de loonontwikkeling in hun onderneming. 3 op 10 (30%) vreest de impact op het sociaal overleg en 1 op 3 (34%) denkt dat de richtlijn zal aanleiding geven tot hogere loonkosten. Bij Nederlandstalige werkgevers vreest zelfs 42 procent voor een toename van de loonkosten.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.