Brussels deelfietsenbedrijf Billy Bike haalt in één dag 100.000 euro op via crowdfunding

De Brusselse aanbieder van elektrische deelfietsen Billy Bike start donderdag een crowdfundingcampagne op. De start-up hoopt zoveel mogelijk Brusselaars bij de ontwikkeling van het bedrijf te betrekken. Enkele uren na de lancering staat al goed 100.000 euro op de teller.

‘Onze droom is echt openbaar vervoer te worden, zoals de MIVB, maar dan voor deelmobiliteit’, zegt CEO en oprichter Pierre de Schaetzen. ‘Duizenden Brusselaars als aandeelhouder hebben, is een eerste stap in die richting.’ De start-up wil volgend jaar in een tweede Belgische stad lanceren, en in 2022 in een eerste internationale stad.

Volgens het crowdfundingplaform Spreds, waarop mensen kunnen intekenen, hebben donderdagmiddag al 235 investeerders zich aangemeld. Een investering van 50 euro is voldoende om aandeelhouder te worden.

Drie jaar oud

Het bedrijf werd opgericht in 2017 en tot op vandaag werd 2 miljoen opgehaald om het te ontwikkelen. In 2019 werd de dienst gelanceerd met een vloot van 600 fietsen. Die kunnen worden gehuurd via een app op ruim een kwart van het Brusselse grondgebied. In één jaar tijd hebben 10.000 gebruikers meer dan 100.000 keer een fiets gehuurd.

De crowdfunding moet dienen om de groei te versnellen, de vloot uit te breiden en het gedekte gebied te vergroten. Voorlopig betaalt de gebruiker nog per rit, maar Billy kondigt aan binnenkort met abonnementsformules te komen.

Anders dan de meeste deelplatformen is Billy tijdens de coronacrisis wel aanwezig gebleven in Brussel. CEO De Schaetzen vermoedt dat de totale omzet van 2019 over een paar dagen overtroffen wordt. Hij verwacht nog meer groei door de mobiliteitsmaatregelen die de voorbije dagen werden aangekondigd in het Brussels gewest. Het bedrijf wil in het komende jaar break-even draaien in Brussel. Daarvoor zijn 24.000 gebruikers nodig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20