België scoort in het Global Startup Ecosystem Report twee plaatsen in de top 100 van de beste opkomende ecosystemen. Brussel bevindt zich net niet in de top 10 van die lijst. Zou België over een aantal jaar een eigen Silicon Valley kunnen hebben?
Elk jaar brengen Startup Genome en GEN een Global Startup Ecosystem Report uit. Een ecosysteem is in dit geval een plek in de wereld waar startups, beginnende ondernemingen, het best kunnen uitbloeien tot een succesvol bedrijf. Het rapport stelt zich drie belangrijke vragen:
- Waar bevinden ’s werelds best presterende ecosystemen zich?
- Waarom stijgen sommige ecosystemen terwijl andere achterblijven?
- Hoe kunnen ecosystemen hun kansen vergroten om te winnen in de wereldwijde startup-revolutie?
De pandemie als scheidingslijn van onze leefwereld
In maart 2020 zagen de vooruitzichten voor startups er somber uit. De consumentenvraag kelderde en reizen werden geannuleerd. Knokkende bedrijven ontsloegen werknemers of sloten hun deuren. Volgens Crunchbase daalden de wereldwijde risicokapitaaluitgaven in het eerste kwartaal met 17 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Alleen al in China daalde het aantal risicokapitaalinvesteringen met 74 procent in amper twee maanden tijd.
Er is sindsdien een lijn tussen het leven voor de pandemie en dat erna gekomen. Technologie ontwikkelde zich sneller dan ooit tevoren, en iedereen moest zich aanpassen om te kunnen volgen. Daar vonden veel ondernemers een gat in de markt. Het is volgens het rapport dankzij deze startups dat veel economieën terug op weg zijn naar economische vitaliteit.
Bovendien heeft de pandemie – of het verlangen naar mensen – technologie nog meer verspreid over de wereld. Vorig jaar steeg de internetcapaciteit met 35 procent, meldt marktonderzoeksbureau Telegeography. Het wereldwijde breedbandverkeer steeg in het vierde kwartaal met meer dan 51 procent ten opzichte van het voorgaande jaar: een combinatie van meer abonnees die tijdens Covid-19 meer data gebruikten, volgens OpenVault, dat het breedbandverbruik bijhoudt. De wereldwijde e-handel schoot volgens de Verenigde Naties omhoog tot 26,7 miljard dollar, waarbij landen als Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en China bijzonder hoge pieken meemaakten. Het aantal mensen dat online voedsel en huishoudelijke artikelen koopt, steeg wereldwijd met gemiddeld 30 procent.
Investeerders stortten zich op deze kansen. In de eerste helft van 2020 bedroeg de risicofinanciering wereldwijd 148 miljard dollar. In de eerste helft van 2021 was dit met 95 procent gestegen tot 288 miljard dollar, volgens Crunchbase. Startups profiteren ook van nieuwe investeringskanalen, waaronder democratiserende startups zoals Robinhood.
Beste ecosystemen voor startups
Ondanks een turbulent jaar blijven dezelfde vijf wereldwijde startup-ecosystemen van 2020 bovenaan onze ranglijst staan. Silicon Valley staat op nummer 1, gevolgd door New York City en Londen, die al twee jaar op rij samen op nummer 2 staan. De twee daaropvolgende ecosystemen zijn Beijing en Boston.
De top presteerders van dit jaar blinken uit in de Talent & Experience Success Factors. Plekken zoals New York City, Londen en Boston zijn in staat om hoogkwalitatief technologisch talent aan te trekken voor hun ecosystemen. Noord-Amerika blijft de Global Rankings domineren, met 50 procent van de Top 30 ecosystemen in deze regio. Azië volgt met 27 procent. Europa heeft 17 procent.
Beste opkomende ecosystemen voor startups
Hoewel steden in Azië deze ranglijst gewoonlijk domineren, wurmen steeds meer Europese steden zich in de lijst van opkomende ecosystemen. Zo kon Brussel de twaalfde plek voor zich winnen. Nog een andere Belgische stad scoorde een plek in deze lijst: Antwerpen staat op 72.
Blockchain bij snelst groeiende sectoren
Blockchain is goed voor 10 procent van startups en groeide de afgelopen vijf jaar met 121 procent. Fintech is een nieuwkomer in deze groep. Startups in deze sector zijn de afgelopen vijf jaar ook stevig gegroeid. Van de subsectoren in de groeifase zijn AI, Big Data & Analytics het grootst, met 27 procent van alle startups wereldwijd. Agtech & New Food is de kleinste, goed voor 2 procent. AI is de uitschieter. Op zichzelf – los van Big Data & Analytics – groeit die ongeveer twee keer zo snel als de subsector in zijn geheel. (mah)