Blockchain meets vastgoed: “Investeren kan al vanaf 50 euro”

Gentse startup Immotokens maakt het mogelijk om in vastgoed te investeren vanaf 50 euro via zijn blockchaintechnologie.

Voorlopig biedt Immotokens één pand aan om in te investeren: een studentenhuis in Elsene. Het zou investeerders volgens het bedrijf een jaarlijks nettorendement van 3,1 procent moeten opleveren.

“Je kan het vergelijken met vastgoedcertificaten”, zegt oprichter Edgar Warmoes aan De Tijd. “Het verschil is dat je met tokens een eigendom in veel kleinere stukjes kan opdelen, zodat een investering haalbaarder wordt voor veel meer mensen.”

“Je kan een pand virtueel in 10.000 stukken verdelen, waardoor we investeringen mogelijk maken vanaf 50 euro. Elk deel geeft een investeerder recht op een tienduizendste van de huuropbrengsten en van de latere verkoopwaarde.”

Geen mede-eigenaar

“We halen inkomsten via de commissies op de aankoop van de tokens en de verkoop van het vastgoed”, zegt Warmoes.

Wie tokens koopt, ontvangt inkomsten die het pand opleveren, maar is geen mede-eigenaar van het vastgoed. Immotokens blijft dat volledig in handen houden. “Je koopt juridisch een lening met het vastgoed als onderpand, niet het vastgoed zelf”, zegt Warmoes. “We houden vooraf de roerende voorheffing in, maar eigenaars van de tokens zullen de inkomsten uit de tokens wel op hun belastingaangifte moeten meegeven.”

De tokens zijn ook niet zomaar te vergelijken met cryptomunten. Ze kunnen niet onderling verhandeld worden en hebben altijd het vastgoed van het bedrijf als onderpand.

De start-up zegt aan onderhandelingen bezig te zijn om investeringen in grotere panden mogelijk te maken, zoals supermarkten of kantoren.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20