De regeringsonderhandelingen in Brussel zitten muurvast. Langs Nederlandstalige kant probeert formateur Elke Van den Brandt (Groen) al langer cd&v te betrekken bij de regeringsonderhandelingen, maar die wil daar niet van weten. Zelfs niet met uitzicht op een regeringscommissaris.
Wat vooraf ging: Aan Nederlandstalige kant komt de huidige coalitie tussen Groen, Vooruit en Open Vld net een zetel te kort. De vraag wie dat gat opvult, is nog altijd niet opgehelderd.
- Sinds de verkiezingen probeert formateur Van den Brandt gesprekken aan te knopen. Een linkse coalitie tussen Groen, Vooruit en Team Fouad Ahidar ligt voor de hand: er is dan een meerderheid van negen zetels.
- Alleen: Ahidar, die zich afscheurde van Vooruit, ligt zeer moeilijk in de markt. Niet alleen Vooruit wil eigenlijk niet meer met hem samenwerken, ook Open Vld en MR spraken een veto tegen Ahidar en zijn partij uit. Van den Brandt kwam tot de conclusie dat die piste onmogelijk is.
- Vandaar dat ze aanklopte bij cd&v. Ze wil een coalitie met vier partijen op de been brengen: Groen, Vooruit, Open Vld en cd&v. Maar ook daar zit een probleem: de Nederlandstaligen mogen maar drie ministers leveren in de Brusselse regering. Cd&v zou als kleinste partij uit de boot vallen. Kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) zag daarom “geen basis” om in een regering te stappen en riep Van den Brandt op om alsnog met Ahidar te praten.
In het nieuws: Van den Brandt blijft proberen bij cd&v, maar die geeft niet thuis.
- Formateur Van den Brandt legt cd&v nu een post als regeringscommissaris voor. Die valt buiten de regering, maar heeft wel politieke bevoegdheden. Ook dat is geen optie, vertelt Dalle in De Ochtend op Radio 1: “Als je deel uitmaakt van de coalitie, moet je kunnen wegen op het regeerakkoord. Je wilt ervoor zorgen dat je prioriteiten 5 jaar lang gerealiseerd worden. (…) Maar hoe je daarin het verschil maken als je geen deel uitmaakt van die regering?”
- Verder zegt Dalle ook dat de standpunten van cd&v te ver af staan van die van de linkse partijen. “Wij hebben nogal forse standpunten op vlak van de Brusselse structuren, die niet functioneren. Wij willen ook een geloofwaardige begroting en een activeringsbeleid. En we willen een veel steviger beleid rond veiligheid en netheid”.
- Dalle pleit er opnieuw voor dat Van den Brandt de andere richting uitkijkt. “Je hebt de mogelijkheid om een coalitie te maken met 3 partijen, onder wie 2 winnaars van de verkiezingen. Maar toch probeert men nu met 2 verliezers het bestaande regeringsproject voort te zetten”.
“Technische vooronderhandelingen”
Om te volgen: Wat gebeurt er ondertussen aan Franstalige kant?
- Aan Franstalige zijde probeert formateur David Leisterh (MR) een coalitie te maken met Les Engagés en PS. “Naar verluidt lopen die gesprekken ook niet zo vlot”, weet Dalle.
- Maar Leisterh zit daarbij wel al een stap verder dan de Nederlandstaligen. Zo sprak hij al uitgebreid met allerlei middenveldorganisaties. Met de PS en Les Engagés zit hij in wat hij zelf “technische vooronderhandelingen” noemt. Leisterh wil zo snel mogelijk een basisnota af hebben, om daarna inhoudelijke onderhandelingen te kunnen voeren.
- Ook hij noemt 20 september als deadline voor een volwaardige Brusselse regering. Dan moet België een begrotingsplan inleveren bij Europa. Idealiter hebben dan alle deelregeringen hun plannen af. Het is afwachten of de Nederlandstaligen die snelheid kunnen volgen.