In Brussel loopt de regeringsvorming op twee snelheden

De regeringsvorming in Brussel blijft een lastige puzzel. Terwijl bij de Franstaligen die puzzelstukjes wel degelijk lijken te vallen, worstelt de Nederlandstalige kant nog altijd met de coalitievorming.

In het nieuws: Aan Franstalige kant schakelt formateur David Leisterh (MR) een versnelling hoger.

  • MR mag als grootste partij aan Franstalige zijde de formatiegesprekken leiden. Leisterh spreekt met een uitgebreid middenveld, van procureur-generaal Frédéric Van Leeuw en de politiediensten tot de Brusselse Kamer van Koophandel, ondernemersorganisaties en de vakbonden. Ook huisvestings- en nutsorganisaties komen hun standpunten duidelijk maken bij Leisterh.
  • Op politiek vlak ligt de coalitie langs Franstalige kant voor de hand. MR en Les Engagés hebben geen meerderheid, en moeten PS betrekken in het verhaal. De Brusselse socialisten zijn vragende partij, maar willen van Leisterh wel een inhoudelijke nota. Daarbij wordt vooral de begroting belangrijk: ook Brussel zal zijn steentje moeten bijdragen om het begrotingstekort op te lossen.
  • Inhoudelijk zijn er nog wat hobbels op de weg. Zo is MR ook in Brussel voorstander van een strakke besparingsronde. De Brusselse PS wil dat niet, zo liet lijsttrekker Ahmed Laaouej (PS) duidelijk verstaan: “Wie droomt van bezuinigingen, zal rekening moeten houden met de PS”.

Om te volgen: Langs Nederlandstalige kant loopt het traject veel moeizamer.

  • Over de inhoud kan er langs Nederlandstalige kant nog niet gesproken worden. Daar haalde Groen de meeste stemmen binnen, en formateur Elke Van den Brandt voert daar gesprekken. Maar welke partijen kunnen samenwerken, is helemaal nog niet duidelijk.
  • Zo stellen Open Vld, Vooruit en N-VA een veto tegen Team Fouad Ahidar, die met conservatieve islamitische standpunten naar de kiezer trok. Maar door Team Fouad Ahidar uit te sluiten, komt een coalitie van Groen, Vooruit en Open Vld net een zetel te kort.
  • Van den Brandt rekende op cd&v om dat tekort op te vullen, maar kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) bleek daar niet van gediend. “Cd&v is met 1 zetel niet aan zet om een Brusselse Regering te vormen”, zei hij vorige week. Hij vindt dat Groen en Vooruit met Team Fouad Ahidar samen moeten zitten.
  • Van den Brandt merkte op dat dit gewoonweg niet kan, door alle veto’s. “Ik heb lange gesprekken met Ahidar gehad, maar op een gegeven moment moet je voortgaan”.
  • Als straks beide taalhelften samen moeten komen voor de laatste stappen in de regeringsvorming in Brussel, zal dat ook niet lukken met Fouad Ahidar erbij. De Franstalige partijen, met MR op kop, hebben zijn partij zo mogelijk nog zwaarder veroordeeld.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.